22 julij, 2007

Na Struško (Veliki vrh, 1944 m)

Včeraj sva se odpravila na Struško. Parkirala sva v Javorniškem Rovtu nad Jesenicami, kjer asfaltna cesta zavije levo proti Pristavi, naravnost naprej pa se od nje odcepi gozdna cesta. Po tej sva se napotila mimo Doma Trilobit in umetnega jezera skozi senčni Medji dol na planino Seča. Tam sva se poslovila od sence, si pri lovski koči nekoliko oddahnila, nato pa se povzpela na sedlo Medvedjak. Markirana pot Stol-Golica teče po južnih pobočjih Struške, midva pa sva hotela že takoj na vrh, zato sva se odločila za graničarsko stezo, ki teče ob mejnih kamnih.

Najprej sva osvojila najvzhodnejši vrh Struške Zijalke, se spustila v sedelce, kjer so naju navdušili panonski svišči, ki jih doslej še nisva videla, potem pa se po grebenu povzpela na Veliki vrh. Ves čas naju je razveseljevalo obilje najrazličnejšega cvetja. Kljub vročini je bila pot prijetna, saj je prav osvežilno pihljalo. Z vrha, od koder je imeniten razgled na vse strani (še posebno lep na Golico), sva se spustila na jugozahod in po travnati grapi, posuti s kamenjem, prišla do kolovoza, zavila desno nanj, naslednja grapa pa naju je pripeljala na Belsko planino (Svečico). Tam so naju spet pričakale markacije in naju vodile po preostanku Struške do sedla Kočna. Čez Pusti rovt sva se spustila na križišče Križovec (tako zemljevid in atlas, stari in novi vodnik Karavanke pa knjižno Križevec), z njega pa po cesti proti Domu Pristava. Malo se nama je posrečilo, malo pa so nama pomagale Knafelčeve markacije (te vas skušajo nekje prepričati, da morate ves čas po cesti, pa ni treba) in oznake Naravoslovne in rudarske učne poti, ki so si naju podajale, dokler nisva prišla iz gozda, kjer so nič kaj nepričakovano »izginile«. Kar po travniku navzdol do kolovoza in po njem v vas! Lahko se povzpnete še po cesti do Pristave, a trenutno jo obnavljajo. Pri avtobusni postaji na križišču poiščite začetek markirane poti, da vam do avta ne bo treba po cesti.

Struško toplo priporočam. O njej ste v tem dnevniku lahko že brali, če se vam je bo zahotelo še po kaki drugi poti, pa posezite po izbirnem vodniku Karavanke Irene Mušič in Vladimirja Habjana, ki bo avgusta izšel pri Sidarti.

Ni komentarjev: