25 oktober, 2012

Mlinčki in škratje ne spijo, Stari grad pa sanja zaklet

Prejšnji torek sva se po več kot desetih letih povzpela h kamniškemu Staremu gradu (585 m). Na malo nočno, ker podnevi ves teden ni bilo časa. Parkirala sva v Kamniku pri Sparu, se vrnila po mostu čez Kamniško Bistrico na cesto proti središču Kamnika ter na desni kmalu zagledala informativno tablo naravoslovne učne poti in tablico z napisom Stari grad 30 min. Pot se začne s stopnicami in "izposojevalnico" palic.
 
Sledila sva Knafelčevim markacijam. Nad koreninasto potjo sva v temi komaj razbrala napis Dobrodošli v Mlinčkov gaj. To bo za naju nekaj novega; očitno ima mlinčke tudi moja nekdanja občina, ne le sedanja. Klopce in svetilke, na nekaterih mestih ograje in stopnice. Na levi teče potoček. Ob učni poti so slike živali; prevladujejo ptiči, so pa tudi jelen, gams, srna, veverica, lisica, podlasica, kače. In škratje. Kako da ni nobenih rož? Po dobrih 5 minutah sva res prišla do mlinčkov. Vrstijo se ob stopnicah desno pod potjo (v temi nisva opazila, kdaj se je voda preselila na drugo stran). Na dnu so tolmunčki. Prepovedano je pse kopati, da boste vedeli. Čez 10 minut sva dosegla asfaltno cesto, zavila levo po njej mimo še enega odcepa in dveh hiš obakraj ceste ter po 5 minutah obstala pred zaprtimi vrati. Prižgale so se luči: vsepovsod ograje. Obratovalni čas okleščen. S čim bi bilo treba napolniti to veliko stavbo, da bi privlačila ljudi in ne bi propadala? Do grajskih razvalin seveda nisva mogla, za Veliko špico (660 m) je bilo pa pretemno.
Vrnila sva se malo drugače, toliko, da sva videla, kje sva zapustila knafelčke in se dala zapeljati zelenim tablicam učne poti. Nekega dne morava tja podnevi, prehoditi obe poti in se znova povzpeti na Veliko špico.
 

Ni komentarjev: