14 april, 2014

Po poteh (in cestah) Zasavja

Zadnjo marčno soboto sva se odpravila na pot nič kaj »trajnostno« ‒ z dvema avtomobiloma. Enega sva pustila pri gradu Bogenšperk, z drugim pa sva se odpeljala k Savi. Ustavila sva se pri smerokazih za Renke in Konjšico; nasproti odcepa je dovolj prostora za parkiranje. Ko sva bila tam prvič, sem se spotaknila ob ime bližnjega lokala Pub pr' Alexy; zdaj se imenuje »samo« Gostišče Renke.
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Od gostišča sva se povzpela po asfaltu za kažipotom Kum preko Ostreža 5h 30min mimo cerkvice sv. Miklavža (na zemljevidu Nikolaja). Po 10 minutah sva sledila puščici desno s ceste (napis Ostrež je že skoraj "preminil"); tam je pred slabo opaznim odcepom prostora za kake tri avtomobile. Pomlad se je razcvetela tudi v Zasavju; poleg rož, ki sva jih letos videla že drugod, je cvetelo posebno veliko zimzelena. Med strmim vzponom sva se ustavila na več razglediščih, a zaradi drevja razgled ni bil prida. Čez pot je ležalo kar nekaj dreves in vejevja, pa najbrž ne le zaradi žledoloma, saj je bilo tako tudi pred petimi leti. Ko sva stopila iz gozda, so se pokazali zasavski hribi, med njimi Čemšeniška planina, najbliže Kumat in pod njim Konjšica. Širok kolovoz naju je pripeljal na Spodnje Ravne. Od tam je posebno lep pogled na Žamboh. Deležna sva bila prvih letošnjih votlih petelinčkov, lopatic in zlatic.
  
Označenost nad Zgornjimi Ravnami se od zadnjič ni izboljšala, ravno nasprotno. K sreči sva si zapomnila, da se od kolovoza, ki teče ob vznožju hriba na desni, »nekaj« odcepi levo, saj sicer tokrat slabe markacije sploh ne bi bila opazila. Slikovitega Ostreža (856 m, po Badjuri 841 m) nisva dosegla med tolikšnim obiljem resja kot tedaj, imela pa sva lepši razgled, čeprav vsega, kar našteva Badjura v svojem Zasavju in za njim vodnik Posavsko hribovje, nisva videla. Za naju je bila nova tudi antena na vrhu.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
Mimo cerkvice sv. Katarine sva se spustila na Preveg, kjer je na hiši št. 3 skrinjica z žigom kontrolne točke (KT) 1 Badjurove krožne poti (BKP). Z makadamske ceste sva si lahko spet ogledala Žamboh in čedalje lepši Ostrež z njegovo Katarino. Pot do Polšnika in Polšnik sam sva že poznala, le okroglih tabel z napisi Poti spoznanj na škarpi pod informacijskim centrom prejšnjikrat še ni bilo.
 

Na Polšniku sva zapustila že znano pot. Nadaljevala sva po cesti mimo hiše št. 23 s tablama v spomin umrlim v izgnanskih taboriščih in žrtvam za svobodo 1941‒1945, kapelice, gasilskega doma in podružnične osnovne šole, na kateri je nameščen defibrilator. Markacij ni. Pri naslednji kapelici so naju pričakali spomladanski svišči. Zunaj naselja se je cesta začela vzpenjati in čez čas sva na vrhu klanca prišla do hiše. Ni bilo ne krajevne table ne hišne številke; na zemljevidu je tam nekje napisan Slop (na zemljevidu PZS Stop). Zato pa naju je po dolgem času razveselila markacija. V nekaj minutah sva stala na velikem križišču brez znamenja, kje sva ali kam se od tu pride, le napis Mizarstvo Kos usmerja levo navzdol. Ker v 40 let starem Vodniku po Badjurovi krožni poti piše, da se od tu rahlo vzpenjamo, sva se napotila po gozdni cesti, ki edina teče navzgor. Pravilnost izbire nama je šele čez čas potrdila markacija; za BKP je značilno, da na kočljivih mestih (križiščih) pogosto ni oznak. Potek poti se večkrat ni ujemal z opisom iz starega vodnika. Kmalu zatem sva se ustavila pri znamenju, nasproti katerega se levo odcepi širok razrit traktorski kolovoz. Markacije in klopca na majavih nogah so nama pokazale nanj.
 

Kolovoz se izogne ovinkom makadamske ceste; nanjo sva se vrnila pri krajevni tabli Velika Preska. Za njo sva stopila na asfalt in mimo nenavadne klopce prikorakala ravno k Mizarstvu Kos. Tam je tudi žig KT 2 BKP. Če zbirate žige, opozarjam, da je tu dobro imeti svojo blazinico. Mladenka, ki je delala na vrtu, naju je povabila na ogled stalne razstave 71 slovenskih drevesnih vrst, potem pa ni našla ključa. Pa kdaj drugič, sva rekla. 


Od Kosa sva nadaljevala po cesti naravnost skozi križišče. Asfalt se je kmalu končal. O tukajšnji meji med Italijo in Nemčijo med drugo svetovno vojno priča bunker levo ob cesti. Pri kmetiji na robu vasi sta slaba kažipota Polšnik in Jav. pil ležala na tleh. Gospodinja ni vedela, kam sta kazala, povedala pa je, da je cestarjem, ki so plužili sneg, naročila, naj ju pustijo tam, ker sta pomembna. Opozorila naju je na markacijo za vogalom toplarja. Šele za njim se je pokazal kolovoz, vzporeden s cesto. Smerna tablica med njima kaže naprej Jav. pil, nazaj Polšnik. Kolovoz je zavil v redek gozd, kamor kažejo prav tako redke markacije. Znašla sva se sredi podrtih dreves in polomljenih vej; razdejanje je bilo videti starejše, ne od zadnjega žleda.  
 

Po kake četrt ure plezanja in tavanja sva spet odkrila markirano pot, ki kmalu prečka asfaltno cesto. Na travniku onstran nje so razvaline. Pod njimi sva zavila levo in pristala na slabi asfaltni cesti proti Javorju pri Gabrovki. Na levi so pritegovale najine poglede skalne stene Velike Peči (z nje se menda spuščajo zmajarji); pod njo leži vasica Podpeč pod Skalo s cerkvijo sv. Pavla. Pri hiši Javorje pri Gabrovki 5 hranijo žig KT 3 BKP. Asfaltna cesta teče pod cerkvijo sv. Jerneja ter mimo zapuščenega peskokopa in preže, na desnem ovinku pa se levo odcepi makadamska. Tu so še ena preža, klopca in miza. Na križišču ni oznak, na prvem električnem drogu pa je markacija, uporabna le za tiste s sokoljim vidom. Ceste, ceste ‒ preveč hoje po cestah. Če bi poznala pot, bi šla najbrž lahko kar čez hrib, kajti na njegovi drugi strani sva videla stezo, ki se izteče na cesto.
 

Na prelazu Javorski Pil, ki se »ponaša« s celo zbirko podatkov o  nadmorski višini (580, 578, 570, 560 m), sva se ustavila pri spomeniku borcem Cankarjeve brigade, ki je tukaj 28. 9. 1944 padla v domobransko zasedo. Pil je narečni izraz za znamenje, navadno v obliki stebra. Ker to ni naselbinsko ime, bi se pil moral pisati z malo (v starem vodniku je tako), toda v večini mojih virov, tudi v Atlasu Slovenije in na zemljevidu, piše Pil. Spomenik sicer ima obliko stebra, a ime je menda starejše; našla sem zapis Marjana Raztresena (tudi on piše pil z malo), da se prelaz imenuje po križu, ki je nekoč stal na njem. Na drugi strani ceste je peskokop z uničenim bivalnim zabojnikom, pod cesto pa stoji mogočna cipresa in pod njo na skupnem grobišču spomenik padlim borcem. Kažipot Bogenšpek 3H 30M (nisem se zatipkala!) je bil nedvoumen: niti najmanjše možnosti ni, da bi bil grad še odprt, ko prideva tja.
 

Za spomenikom sva brez markacij »tipala« po asfaltni cesti. Tudi skozi Novo Goro sva tolkla asfalt. Pri znamenju in kažipotih k trem domačijam sva zavila desno na gozdno cesto. Za velikim nakladališčem lesa sva se začela vzpenjati in na najvišji točki sva domnevala, da stojiva na vrhu Grmade (699 m). Zaradi napisa na drevesu na levi Ne parkiraj sva radovedna napravila nekaj korakov v tisto smer in našla tablico Levstikove poti ob razritem kolovozu. Od mesta, kjer se križa z BKP, sva hodila po njej. Ko sva pustila za seboj dve opuščeni domačiji in nenavadno kapelico pri drugi, sva se začela spuščati. Mimo razpela, več tabel Levstikove poti, lesene lope in vodnega zajetja sva prispela do stika z južno traso Levstikove poti, ki je zdaj označen z ličnimi tablicami (v času najinega pohoda jih še ni bilo).
 
 
 
 
 
 
 
 

V Preski nad Kostrevnico sva spet stopila na asfalt. Desno od kapelice vodi kolovoz, označen z zelo slabo markacijo na drevesu, mimo transformatorske postaje. Po njem sva znova prišla na cesto. Napotila sva se desno proti hiši in mimo kažipotov. Za hišo sta markacija in puščica, a nisva bila gotova, kam kaže – naprej po cesti ali desno navzdol po gozdu. Gospodinja naju je usmerila v gozd. Spodaj naju je že spet čakala cesta. Za čedno hišico stojita partizanski spomenik (24. 12. 1941 je II. štajerski bataljon tu bil enega prvih večjih bojev z Nemci) in doprsni kip Franca Rozmana Staneta. Zaselek se imenuje (Spodnje) Tisje, na hišnih številkah pa piše Preska (nad Kostrevnico). Pri Tisenških (št. 16) je žig KT 4 BKP. Zdi se, da zgovorni gospodar komaj čaka, da se kdo oglasi pri njih. Glede kažipota Pustov mlin nama je razložil, da je zdaj tam velika gostilna, zato (in tudi zaradi pozne ure) naju je »mlin« takoj nehal zanimati.
 

Vrnila sva se h kažipotom; do Bogenšperka je bilo še poldrugo uro hoda. Tudi tu podrto drevje, redke markacije, skladovnice drv. In dve novosti: kažipot Pohod Tisje (vsakoletni decembrski pohod PD Litija) in odlagališča gradbenega materiala. Pa spet asfaltna cesta skozi Presko nad Kostrevnico. Pri znamenju za vinorodni okoliš Preska sva zapustila naselje, a kmalu prispela v naslednje. Pri ličnem gasilskem domu na Libergi sva se znašla v zadregi, saj ni bilo nobenih oznak. Po cesti se nadaljuje pot iz Litije do Čateža (mimo cerkve sv. Mohorja in Fortunata v Biču, ki se vidi od tu), na zemljevidu pa je planinska pot narisana levo skozi vas. Tudi ker sva bila sita cest, sva se spustila levo. Mlajša domačinka, ki sva jo zmotila pri delu na vrtu, nama je povedala, da skozi gozd sicer teče pot v Lupinico in (Veliko) Kostrevnico, a da je šla nazadnje po njej kot otrok, zato je morebiti že zaraščena. Potem se je spomnila, da pohodniki na Tisje tudi hodijo tod, torej pot najbrž še obstaja.
 

Pri zadnji hiši sva se med toplarjem in gospodarskim poslopjem spustila po kolovozu proti kozolcu ter zavila levo. Čeprav sva dobila zagotovilo »ne morete zgrešiti«, značilno za domačine na vseh najinih poteh, sva se brž znašla na neoznačenem razcepu. Nasproti je prihrumel motoriziran mulček, kakršni so nama vse prej kot pri srcu, tega pa sva se izjemoma razveselila, saj je povedal, da je vseeno, kateri krak izbereva. Na naslednjih dveh razcepih sva po občutku zavila desno. Markacij ni bilo, čeprav zemljevid trdi drugače. Ker se je kolovoz začel nepričakovano vzpenjati, sva se kar za nosom spustila po živo zelenih čemaževih »poljih« proti travniku daleč spodaj. Ko sva pristala na njem, sva na drugi strani zagledala hiše v Lupinici, desno zgoraj pa sv. Mohorja in Fortunata. Ujela sva travnat kolovoz in po njem odvijugala navzdol. Tik pod Lupinico je spet kažipot Pohod Tisje. Desno ob poti teče jarek; sprva je bil suh, v naselju pa je po njem tekla smrdljiva voda, znamenje »civilizacije«.
 

V Lupinici se je ponovil asfalt. Kljub imenu to ni kaka žepna vasica, ampak se tu začnejo prav imenitne hiše. Kraj se konča pri podjetju Kovikor in že sva bila v Veliki Kostrevnici, kjer se mi je najbolj vtisnilo v spomin "razkuštrano" drevo, ki se je v pojemajoči svetlobi risalo na nebu. Na križišču čez kakih 10 minut je z desne pritekla cesta, po kateri bi bila prišla, če bi bila na Libergi nadaljevala po Levstikovi pot; kažipot nama je povedal, da je to tudi trasa BKP. No, ta kos poti sva pred leti prehodila z Levstikom. Pri kapelici sva zavila levo med kmetijsko zadrugo in gasilskim domom s ploščo v spomin žrtvam druge svetovne vojne. Za njim je »priročen« Gas bar; čeprav se lastnica imenuje Erika Grojzdek, nisva pila ne borovničevca ne vina, ampak sva si žejna privoščila pivo.
 

Onkraj Kostrevniškega potoka je že Dvor pri Bogenšperku. Takoj za Dvorom 2 je treba zaviti desno, nato pa pri toplarju asfalt zamenjati za kolovoz. Pri zadnji hiši sva odcep desno na stezo opazila bolj po naključju, saj je oznako poleg mraka skrival grm. Levo pod nama je še dalje tekel kolovoz. Najine steza se je čez čas združila z njim, torej ne bi bilo posebne škode, če bi bila oznako pri zadnji hiši prezrla. Ko sva že v trdi temi stopila v grajski drevored, so ptički še vedno živahno žvrgoleli, grad pa je bil seveda že davno zaprt. Žig KT 5 BKP je na bližnji pristavi, ki se ne more odločiti, ali bi slišala na naslov Dvor pri Bogenšperku 15 ali Bogenšperk 4.
 

Po desetih urah in pol je sledilo še nekaj prevažanja z avtomobiloma in ugibanja, kako je mogoče namesto sedmih ur, kolikor piše v starem vodniku, porabiti za to pot deset ur in pol. Ali sva bila res tako počasna? Po poslušanju diktafona sva se »potolažila«: hodila sva celo nekaj manj kot sedem ur, vse drugo pa so bili postanki ...

Ni komentarjev: