30 marec, 2022

Na Rašico spet čez Reber

Kljub težavam s križem sem bila v petek kos vsaj Rašici. Tja sva »peljala« Janijevo nekdanjo sodelavko. Narekovaji pomenijo, da seveda ni potrebovala vodstva, saj je bila na Rašici najbrž že večkrat kot midva, a iz svojih izkušenj sva ji vendarle lahko povedala kaj novega, predvsem pa sva ji pokazala pot čez Reber.


Parkirali smo na enem »parkirišč« (odmikališč) ob cesti Črnuče-Gameljne (Gameljski cesti). Od tam smo se povzpeli v breg ter sledili kažipotu Rašica – Stolp, Knafelčevi in rumeno-modri markaciji Poti kurirjev in vezistov. Pasji zob je ena mojih najljubših rož in na začetku poti jih je cvetelo obilo (sem v zadregi: pasjih zob ali pasjih zobov?). Na razcepih smo se držali markacij ter po dobre pol ure sestopili na križišče pri znamenju in klopcah. Od tam smo se povzpeli po nekakšnem jarku in se kmalu spustili desno. Pristali smo na cesti, ki priteče iz Srednjih Gameljn, in nadaljevali desno po njej. Po mostu, kjer se združita Pasji potok in Črnušnica (tudi Črnušnjica, Črnuški potok), smo stopili v Sračjo dolino in onstran nje na kratko v gozd. Ves čas so nas spremljali spomladanski žafrani, lopatice, votli petelinčki, vijolice.



 

 

 

 

 


Prej kot v pol ure smo prispeli v vas Rašico. Šli smo mimo cerkve sv. Križa ter na koncu naselja zavili desno s ceste v gozd proti vodnemu zajetju in ob njem levo navzgor v breg. Gozd je bil pisan od jetrnikov, pljučnikov, podlesnih vetrnic, zimzelenov, trobentic, mlečkov, deveterolistnih konopnic. Tokrat se nama je zdela pot bolj uhojena kot prvič. Po dokaj strmi in skalnati stezi smo dosegli Hudičov zic in se kmalu nad njim povzpeli po prečni poti, ki nas je v 35 minutah, odkar smo prišli v vas, pripeljala k planinskemu domu.




 

 

 

Kar zasedeli smo se ob klepetu in pijači, nato pa se povzpeli še na bližnji vrh Staneta Kosca (641 m). Od najinega zadnjega obiska so prenovili stolpič na geodetski točki. Z razglednega stolpa smo Kamniško-Savinjske Alpe bolj slutili kot videli in celo pogled na bližnjo Šmarno goro je kazil mrč.

 


Vračali smo se sprva po cesti; kažipot, ki ga je »snedlo« drevo in nama je razkril pot čez Reber, je bil še vedno tam. Izpustili smo nekaj odcepov, po dobrih 10 minutah pa smo le zavili na neoznačenega levo s ceste. Na razcepu smo se držali desno in zagledali markacije. Prečkali smo gozdno cesto (naprej Gameljne 45min) in se čez čas spustili na drugo (nazaj Vrh Staneta Kosca in Stolp, časa sta bila prekrita). Po 25 minutah smo zakoračili na asfalt v vasi Rašica. Za krajevno tablo smo zavili levo na makadam (kažipot Črnuče 1h). Markacije so nas pripeljale na travnik z daljnovodnim stolpom in izza ograje okrog njega so nas motrili jeleni. Po približno 25 minutah smo bili spet pri znamenju in klopcah. Čez Straški vrh smo se v pol ure vrnili na asfaltno cesto pri gozdarskem delovišču malo pred našim parkiriščem. Ravno takrat je traktorist po kolovozu privlekel dve debli in dvignil oblak prahu, da smo prišli k avtu kar malo posiveli.





 

 

Moj križ je preživel in ker laže hodim kot sedim, se že veselim naslednjega hriba.

Ni komentarjev: