14 avgust, 2006

Mala Lazna

Sredi Trnovskega gozda se skriva Mala Lazna, naravni botanični vrt. Nenavadna sestava tal (neapnenčaste usedline) in ostro podnebje Trnovskega gozda sta ustvarila pogoje, v katerih uspevajo nekatere v Sloveniji zelo redke rastline - spomladi cveti Kochov svišč, v juniju boste našli oranžno škržolico in bermudski modri meček, trenutno pa tam cvetita lasuljasti glavinec in Beckova zvončica. Okolica je izredno lepo urejena, v koči boste dobili hrano in pijačo, lahko pa tam tudi prespite - kot nalašč torej za prijeten družinski izlet.
 
Do Male Lazne vas pripelje cesta s Predmeje proti Lokvam. Začne se na križišču na robu Predmeje; v začetku je asfaltna, čez nekaj kilometrov pa se asfalt spremeni v makadam. Razcepi so dobro označeni, pazite le, da boste ves čas srečevali kilometrske oznake (na gozdnih cestah po Trnovskem gozdu jih seveda ni). Od Predmeje do Male Lazne je dobrih šest kilometrov.

2 komentarja:

1@gmail.com pravi ...

V Lazni živi 5 ljudi(oddaja NLP Slovenija 1 20. 2.2011).Ali se kdo trudi, da bi jim pomagal ohranjati socialna stike, npr.patronažna služba, nega na domu,prostovoljci, dokler je še čas?

Anonimni pravi ...

Ja, res je, da na Lazni živi le še pet ljudi, katere poznam. Vsekakor je dobrodošel navedeni prispevek na nacionalni TV, da širša Slovenija spozna, v kakšnih osamljenih kotičkih naše dežele živijo ljudje, ki so odmaknjeni od mestnega vrveža. Verjeli ali ne, živijo skromno, a dostojno življenje in srečni so, da v osami s kom pokramljajo.

In da ne bo pomote. Omenjena oddaja je prikazala zaselek Lazno, ki je 5 km severovzhodno od naselja Lokve v Trnovskem gozdu, Mala Lazna pa je 5 km jugovzhodno od naselja Lokve. Poleg Lazne in Male Lazne imamo tudi Veliko Lazno, ki leži kak kilometer južno od Male Lazne. Več krajev s podobnimi imeni, a vse je vredno obiskati, saj vsak kraj skriva svojstveno naravno bogastvo.