08 avgust, 2006

Napoleonov(?) vodnjak na Zaplani

Med sprehodom po spodnji Zaplani (mimo zaselka Prezid proti Ložanski dolini) boste ob cesti morda opazili čudno luknjo, pokrito s kamnitim pokrovom. To so ostanki vodnjaka, mimo katerega naj bi šel (tako izročilo) celo Napoleon. Ob asfaltiranju ceste so to žal dvignili, tako da je vodnjak zdaj precej pod njo (je pa še vedno dobro viden).

Pa še kratka navodila za nedeljski izlet: z avtom se odpravite po stari cesti iz Vrhnike proti Logatcu, na vrhu klanca zavijete proti Zaplani. Po nekaj kilometrih pripeljete do gostilne Mesec, tam parkirajte in spijte kavo (tudi kosila so dobra). Dobrih deset minut sprehoda naprej po cesti vas pripelje do vodnjaka, če boste nadaljevali s sprehodom do žage, pa boste zagledali markacije, ki iz Logatca vodijo mimo Petkovca do Svetih treh kraljev. Povzpnite se vsaj do Petkovca, razgled z vrha je tega vreden.

Parkirate lahko tudi nekaj sto metrov naprej od vodnjaka - mimo gostilne Mesec se odpeljite proti Rovtam, parkirajte pri žagi (ob koncu tedna bo prostora zagotovo dovolj), nato pa se odpravite nazaj do vodnjaka. Če boste sledili markacijam, ki malo pred vodnjakom peljejo levo v hrib, vas bodo te pripeljale do zgornje Zaplane.

Zemljevid: Ljubljana in okolica, planinska karta, PZS

Ni komentarjev: