28 avgust, 2006

Stranpoti pod Nanosom

Cestna zapora med Staro pošto in Colom me je spodbodla da sem začel iskati obvoze ... in naletel na čudovito dolino Bele med Nanosom in Goro.
Iz Vipave se odpravite skozi Vrhpolje, dva ovinka za plezališčem Vipavska Bela pa zavijte desno proti Sanaborju. Na naslednjem križišču sledite dolini (naravnost), zlagoma dvigajoča se cesta vas kmalu pripelje do zaselka Bela, ki se mu izognete po desnem kraku. Za zadnjimi hišami se asfalt spremeni v makadam, sledi nekoliko bolj strm klanec, nato pa spet križišče, kjer se namesto proti Nanosu odpravite levo in po zložnem vzponu pridete do Podkraja.
Pa še dva namiga:
  • če se vam mudi, se raje odpravite čez Črni vrh, ta pot ne prenese nestrpnosti;
  • če se boste iz Vipavske doline s kolesom odpravili na Nanos, bo pot po dolini Bele precej bolj prijetna (a tudi precej daljša) kot tista mimo Sanaborja.

2 komentarja:

Tomaz pravi ...

Živjo, zanima me če mi lahko pomagaš, planiram kolesarski izlet na Nanos iz smeri Idrije (Črni Vrh - Col) kako naprej? :)

thanks

Ivan Pepelnjak pravi ...

... Col - Podkraj (asfalt) - Abram (markirano, po makadamu) - Pleša (gozdne ceste po Nanosu).

Alternativa (več vzpona): Col - spust proti Vipavi - levo v Sanabor, po asfaltu do Abrama ali po asfaltu do Bele, nato po makadamu do Abrama.