09 september, 2007

Barje v prvem nadstropju

Morda ste med vožnjo po avtocesti iz Ljubljane proti Vrhniki že kdaj razmišljali kaj počnejo hribčki sredi sicer ravnega Ljubljanskega barja. Verjetno pa niste pomislili, da je na enem od teh osamelcev še vedno barje, ki je nastalo v kotanji nekaj metrov više od barjanskih tal, in tako preživelo izsuševanje. Mali plac na osamelcu Kostanjevica (tudi Kostajnica) je približno 2 hektara velik naravni rezervat na robu vasi Bevke, do katerega boste najhitreje prišli po makadamski cesti iz Drenovega griča. Iz Ljubljane se po stari cesti odpravite proti Vrhniki, v Drenovem griču pa vas kažipot Bevke usmeri na barje. Po dobrih dveh kilometrih se pretreseni pripeljete do prvih hiš v Bevkah, tam zavijete levo (kažipot) in parkirate tik pred znakom za prepoved vožnje.

Makadamska cesta vas popelje po robu gozda do začetka naravnega rezervata, kjer še naprej sledite levi stezi, uganete, kje bi se znalo skrivati barje (približno tam, kjer steza prečka potok), in se z nekaj sreče prebijete do njega. Najlepše bo maja, ko cvetijo rumene vodne perunike, sredi poletja pa lahko poskusite poiskati rosike.

Preden se boste navdušeni odpravili na izlet še ščepec realnosti: rob barja je precej zaraščen (in očitno ga nihče ne očisti), poti okoli njega pa tudi ni (je le zmedena mreža stezic, ki so jih naredili vaši predhodniki). Črno jezero in Lovrenška jezera na Pohorju dokazujejo, da je moč barje obiskovalcem predstaviti tudi drugače, le nekaj vizije in volje je potrebno, te pa je očitno na robu Slovenije več kot v njeni sredini.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Mali plac ni barje temveč zajezen potoček, ki je zamočviril okolico. Pravo živo barje je od Malega placa SZ proti cesti, ki pelje v Kamno gorico. Sredi sedanjega barja je barjanski travnik po starem, ki se dviga zaradi neuporabe novih kmetijskih tehnologij.Na Malem placu, ki je zaščiten pa naj bi bilo domovanje želve sklednice,...res je lepo tam.