29 maj, 2018

Kdor gre na Gore, naj vsaj svoje oblake pusti doma


Ko sva bila nazadnje na Mrzlici, sva naletela na toliko kažipotov in smernih tablic za Gore, da je bilo le vprašanje časa, kdaj bova šla pogledat, kakšno »gorstvo« je to. Zgodilo se je 18. marca. Odpeljala sva se v Hrastnik in parkirala pri tamkajšnji železniški postaji, ki je izhodišče ne le za Gore, ampak tudi za Kal in Kum. Na škarpi pod stopnicami za postajo in na kažipotih nad njimi je pisalo Gore oziroma Planinski dom Gore 1h 30min in Sovretova pot.











Po stopnicah sva se povzpela v strm breg s pogledom na Savo in del Hrastnika. Napovedanega snega ni bilo, je pa izmenično rosilo in deževalo, zato sva se namesto s pohodnimi palicami za vsak primer oborožila z dežnikoma. Steza naju je pripeljala na asfaltno cesto, kjer naju je klavrna oznaka usmerila desno. Markacija na električnem drogu naju je brž zvabila z asfalta proti hišam ob Cesti Hermana Debelaka, za katerimi sva se vrnila na cesto. Po njej je kazal kažipot Sovretova pot, a ne za dolgo, saj sva se kmalu povzpela po kolovozu med dvema zajetjema in strmo nad tretjim. Kislemu vremenu se niso dali motiti kronice, mali zvončki, trobentice, blagodišeči telohi, pljučniki, jetrniki, deveterolistne konopnice. Skozi ozek pas gozda in ščavja sva se pretaknila na strm travnat breg, vrh katerega sta čepeli hiši s pritiklinami in vrtom. Zatem sva spet stopila v gozd, kjer sva na levi pod skalami opazila majhne votline. Ozka stezica je bila bolj na redko markirana, a vsaj na razcepu je za naju poskrbel zdelan kažipot levo Gore.
 
Pod potjo sva slišala šumenje vode in zagledala več dotrajanih streh, potem pa še potoček. V ključih sva se vzpenjala proti hišam, pred katerimi se je nemirno sprehajal velik pes. Blatna stezica je zoprno visela. Po travnatem pobočju sva pri kažipotu za Sovretovo pot dosegla asfaltno cesto. Po njej sva se dobre pol ure nad izhodiščem spustila na križišče, kjer je od spodaj pritekla druga cesta, ter po tej nadaljevala navzgor proti Goram in še vedno tudi po Sovretovi poti. Dobrih 5 minut nad križiščem sva pri rastlinjakih prispela v Krnice. Pri seniku se nama je z desne pridružila Pot spominov NOB, zato so naju odtlej poleg knafelčkov vodile tudi rdeče peterokrake. Pri Krnicah 18 na desni so plapolale zastavice in tudi leseno figurico z napisom Ocepkov Nande so krasile trobojnice, zato sva ugibala, ali je ta hiša kako povezana s Potjo spominov NOB. Nasproti nje stoji partizanski spomenik osmim krajanom Krnic in Šavne Peči, padlim v letih 1941‒1945.

Na koncu Krnic sva za kapelico in zadnjo hišo zavila na kolovoz, a se kmalu pri kažipotih povzpela po kamniti stezi levo z njega. Kratkemu vzponu je sledil razcep, kjer sva se razšla s Potjo spominov NOB. Travnat kolovoz naju je odpeljal desno v gozd in k naslednjim kažipotom: nazaj Krnice ‒ Žel. post., desno navzdol Sovretova pot in levo navzgor Dol. O Gorah pa nič, vendar je bila za naju za zdaj še prava smer tudi Sovretova pot. Dokaj široka kamnita steza, označena s knafelčki, se je rahlo spuščala. Četrt ure za Krnicami sva se ustavila na razpotju, kjer sta se ločili pot na Gore (s planinskimi markacijami označena steza levo navzgor) in Sovretova pot (kolovoz desno rahlo navzdol). Ker je bilo za kosilo v planinski koči še prezgodaj, sva se najprej odločila nadaljevati po Sovretovi poti v njegovo Šavno Peč.

 









Ob kolovozu, na katerega se je zvalila precejšnja skala, je cvetelo tevje. Na vrhu vzpona sva prišla do daljnovoda, se ob njem spustila in spet povzpela. Na nekaterih drevesih so bile zelene packe. Ob številnih odcepih na obe strani so naju večinoma usmerjali kažipoti Sovretove poti, ponekod pa njena znamenja – stilizirani jonski kapiteli, izbrani brez dvoma zato, ker je bil Anton Sovre naš največji prevajalec antičnih grških del. Kmalu po tistem, ko sva pod seboj prvič videla Šavno Peč, sva stopila iz gozda in zagledala pečine, po katerih se domnevno imenuje vas (Savine pečine). Vanjo sva prispela slabih 20 minut od razpotja. Kjer se je kolovoz strmo spustil na asfaltno cesto, je stal stiliziran kozolček z napisi Gore in Kovk (puščica je kazala nazaj, od koder sva prišla, torej se bova morala vrniti na razpotje po isti poti) ter Sovretova pot.


Spustila sva se po asfaltu skozi vas in kmalu zagledala Sovretov spomenik iz leta 1998. Bronasti doprsni kip je delo kiparja Viktorja Plestenjaka, okolico pa je domači (hrastniški) arhitekt Ivan Maurovič uredil kot nekakšen amfiteater. Na marmornih ploščah za kipom je odlomek iz Pindarove prve pitijske ode, ki ga je Anton Sovre prevajal na predvečer svoje smrti, v latinščini in slovenščini: Sreča je nagrada prva, / druga dober glas, / a kdor pridobil si je oboje, / si spletel venec je najlepši. Naš največji klasični filolog in prevajalec se je rodil v Šavni Peči 4. decembra 1885, pozneje pa je živel v Krškem. Po osnovni šoli v Zidanem Mostu ter gimnaziji v Celju in Ljubljani je na Dunaju in v Gradcu študiral klasično filologijo. Bil je gimnazijski profesor, šolski inšpektor, dramaturg SNG Ljubljana ter profesor grškega jezika in književnosti na ljubljanski univerzi. Prevedel je Homerjevi Iliado in Odisejo ter Ajshilove, Sofoklejeve in Evripidove tragedije pa tudi dela Goetheja, Shawa, Poeja in Prešernove nemške pesmi. Njegovo delo Stari Grki (1939, ponatis 2002) je kljub nekaterim poznejšim novim spoznanjem pomembno še danes. Dvakrat je dobil Prešernovo nagrado (1950 in 1956) in od leta 1953 je bil redni član SAZU. Po njem se imenuje nagrada, ki jo Društvo slovenskih književnih prevajalcev podeljuje za vrhunske književne prevode od leta 1963, ko je umrl (1. maja v Ljubljani).

Od spomenika in Doma Krajevne skupnosti Krnice-Šavna Peč sva se sprehodila mimo obnovljene kašče, kapelice in toplarja do kakih 100 m oddaljenega slopnega znamenja iz 17. stoletja. Bogato obloženo z angelci, kipci in drugim okrasjem velja za eno najlepših zidanih slopnih znamenj v Sloveniji. Od njega sva se spustila levo po ozki makadamski cesti proti skupini hiš. Prva na levi je bila počitniška, druga pa Sovretova (Šavna Peč 1), prav kakor je napovedala domačinka, ki nama je pokazala pot (kakšno naključje: srečala sva gospo, s katere sorodnico je bil poročen Anton Sovre). Domačija je naseljena in ni označena. Menda je nikoli niso obnavljali, zato je v slabem stanju. Pred njo stoji prav tako klavrna kapelica. Ko sva se potikala tam okrog, je začel naletavati sneg. Samo da ne dežuje! Poti so bile dotlej take, da palic nisva pogrešala, dežnikov pa tudi nisva odprla, samo »vreme sva gor držala« z njima.

Iz Šavne Peči sva se vrnila na razpotje, kjer sva zdaj zavila desno proti Goram. Tudi tam so se na drevesih pojavljale zelene packe. Nekatere markacije so bile prebarvane in poleg narisane nove. Kar strma pot se je razširila v udobno stezo z več priključki/odcepi, med njimi je bil eden (čez 10 minut) na desni označen s kažipotom 20min.-Šavna Peč (torej bi se bila lahko vrnila iz Šavne Peči po tej poti, vendar tam nisva opazila nobenega znamenja zanjo). Zatem sva se spet začela čedalje strmeje vzpenjati. Krošnje in tla so bili narahlo poprhani s snegom. Prečkala sva grapo. Zdaj sva najbrž hodila že nad Savinimi pečinami nad vasjo, vidno skozi drevje na desni. Potem se je strmina unesla. Nekaj časa je šlo gor in dol mimo dveh razgledišč po vedno bolj zasneženi skalnati in koreninasti stezi. Pri drugem razgledišču je zavila ostro levo (tam se je desno navzdol odcepila druga, neoznačena) in se kmalu zatem križala s še eno. Po gozdu je ležalo precej podrtega drevja. Čez več kot pol ure sva se znašla na prečni cesti; kažipot Gore je kazal desno navzgor. Zdaj sva že gazila.


Cesta naju je pripeljala na travnik, s katerega se je že videl zvonik. Kmalu sva prišla do električnega droga z naslednjim kažipotom, ki pa ni obveščal o smeri, temveč o veliki modrosti: »Ko si na tleh se zavedaj, da si šel le po zalet.« Markacija poleg napisa se je veselo smejala. Čez dobrih 5 minut sva vkorakala v vas, kjer naju je pričakal še en smejoči se »kažipot« nazaj: »Življenje ni narejeno iz želja. Narejeno je iz dejanj!«

Gore so raztresena hribovska vas na severnem pobočju slemena enakega imena med Savo in Savinjo. Pred Domom v Gorah (762 m) naju je pozdravil prijazen kuža. Sicer planinski dom bolj spominja na gostilno; porcije so obilne, ljudje prihajajo (polno parkirišče je pričalo, da se večina pripelje) na nedeljska kosila, praznovat in podobno. Imajo ogromne kremne rezine, da sem se prav čudila, kako si jo je Jani upal naročiti po tistih velikanski zrezkih – in res je imel nekaj težav z njo. Zasnežene klopce in mize okrog doma so seveda samevale, poleti pa je pod košatimi drevesi gotovo zelo prijetno, kakor sva sklepala tudi po napisu na škarpi Gore so zakon. »Kažipot« Imam 365 vej na enem izmed dreves je kazal navzgor v krošnjo, Kum na drugem pa nekam proti cerkvi sv. Jurija iz 15. stoletja. V bližini doma so rokometno, košarkarsko in teniško igrišče ter balinišče, menda tudi smučišče. Preden sva odšla, sva stopila še do cerkve. Med potjo k njej sva nad nekim vhodom opazila napis Konjerejsko društvo Hrastnik (pod cerkvijo je privez za konje), na sosednji hiši pa še en »kažipot«: »Ladja je v pristanu na varnem, vendar ni narejena zato.« Cerkev je bila zaprta, tabla Botanične učne poti Urtica (latinsko ime za koprivo) pa zasnežena, a ne toliko, da je ne bi bila mogla prebrati in uvrstiti na seznam »za drugič«. Prav tako razgled z Gor, saj nama ni bil dan.


Vrnila sva se po isti poti. Dol grede je hudo drčalo, zato sva pogrešala palice. A ker sta dežnika v nahrbtnikih tako uspešno »krotila« vreme, se nisva pritoževala. Pot nama je pretekla lisica. Čez pol ure sva pustila za seboj razpotje, kjer se ločita poti na Gore in v Šavno Peč, ter 40 minut zatem dokaj suha sestopila k železniški postaji.

Nasveta »Obesi svoje oblake sušit na sonce!« na reklamnem kozolčku pred planinskim domom žal ni bilo mogoče upoštevati, saj je bilo vreme kislo. Midva pa ne, najbrž zato, ker sva svoje oblake pustila v dolini.

Ni komentarjev: