03 maj, 2021

Šaleška planinska pot drugič: Kavčič‒Gonžar‒Jurko + Visoko

Prvo oktobrsko nedeljo sva začela na začetku (prejšnjikrat kar nekje na sredi). Odpeljala sva se v Velenje in parkirala (S 46.362441, V 15.126580) nasproti gostilne Kavčič, Šalek 14, kjer je kontrolna točka (KT) 1. Že s parkirišča sva lepo videla grajski stolp, ostanek gradu Šalek. Tako se zdaj imenuje tudi ta del Velenja (okrog 400 m). Gostilna je bila zaprta in žiga nisva našla. Napotila sva se po mostu čez Pako proti gasilskemu domu na desni. Na zidu pred njim je bil zbledel kažipot nazaj, od koder sva prišla: Šaleška planinska pot – žig / Gostilna Verdelj – Kavčič. Ustavila sva se pri spominski plošči 26 padlim borcem NOV in žrtvam fašizma na gasilskem domu. Nasproti njega in cerkve sv. Andreja iz 16. stoletja sva zavila levo na ožjo ulico.



 

Za Šalekom 18 se je markirana pot povzpela levo po spolzkih lesenih stopnicah (kljub soncu je rosilo) sprva čez travnik, nato ob skalni steni. V dobrih 5 minutah sva bila pri razvalinah gradu Šalek. Žal je bil zaprt. Pred vhodom sva si ogledala razlagalno tablo Pozojeve grajske poti okoli Velenja. Tako kot tabla o gradu je bila slovensko-angleška. Grad iz 12. ali 13. stoletja (podatki o gradnji in prvi omembi so v knjigah, na spletu in na razlagalnih tablah različni) se imenuje po prvem lastniku Bertoldu de Shalachu, nato se jih je zvrstilo še več. Leta 1635 so v edinem kmečkem uporu v Šaleški dolini grad napadli uporni kmetje; po nekaterih virih so ga oplenili, po enem pa je tedanji gospodar Erazem Raumschüssel upornikom priskrbel orožje in tako obvaroval svoje imetje. Pozneje je grad pogorel, leta 1770 pa ga je zadela strela in so ga opustili. Stolp je najstarejši del in je znamenit tudi zaradi trikotnega tlorisa, kar je menda edini tak primer v Sloveniji. Legenda pravi, da je hudobno graščakinjo neki kmet preklel, zato se je udrla v zemljo. Vsakih 100 let naj bi se na silvestrovo v žareči kočiji prepeljala s Šaleka na sosednji Ekenštajn.


  

Grad sva zapustila po stopničkah in mimo ostankov (temeljev) neke stavbe. Vzpenjala sva se po skalnati in koreninasti gozdni stezi, posuti s pisanim jesenskim listjem. Kmalu se je zravnala. Ravni del je bil zelo ozek, stisnjen med grmovje, ko pa se je znova razširila, se je začela strmeje vzpenjati. Ob naslednji uravnavi sta stali naslednja tabla Pozojeve grajske poti in tabla o gradu Ekenštajn iz 13. stoletja, ki naj bi bil s podzemnim rovom povezan s Šalekom. Tudi ta grad ni brez legende: v rovu naj bi bil skrit zaklad, pa ne rova ne zaklada niso nikoli našli.

 

Od Ekenštajna sva se nekoliko spustila, nekaj časa hodila po ravnem pa se spet rahlo povzpela. Na razcepu sva nadaljevala po desni markirani stezi navzgor skozi gozd ter čez 10 minut po stopnicah sestopila na asfaltno cesto. Po njej sva zavila levo navzgor, kamor je kazala puščica na nasprotni strani, in zagledala hiše. Takoj za znakom, ki opozarja na divjad na cesti, se je desno nazaj odcepil kolovoz k antenskemu stolpu, »preoblečenemu« v smreko. Nadaljevala sva ob asfaltni cesti (bankine so še vseeno boljša izbira kot asfalt) mimo razpela in med hiše. Pri Šaleku 62b je ob ograji ležal kamen s komaj še vidno markacijo. Na neoznačenem razcepu asfaltnih cest nisva vedela, katere je prava, zato sva vprašala domačina iz bližnje hiše, ki naju je usmeril na desno, spodnjo. Povedal je, da ljudje veliko sprašujejo, ker je ta del ŠPP slabo označen. Pri kapelici vrh vzpona je bilo konec Velenja.

 



 

 

 

Ob pogledu na bližnjo gozdno stezo sva se že razveselila, da bo konec tudi ceste, pa nama je markacija pokazala naprej po asfaltu. Pripeljal naju je do novih gradenj, ki so kazile okolico: skladišč velenjskega trgovskega podjetje. Na naslednjem asfaltnem razcepu naju je kažipot ŠPP usmeril levo navzgor (po srednjem kraku, tja tudi Veternik, Goršek in Stropnik). Pri odcepu levo h Goršku in Stropniku sva vstopila v temen mešani gozd na desni, kjer so bile vsaj bankine ob asfaltu mehke. Skozi drevje na desni sva videla travnike in domačije. Na razcepu pri hišici, ki je tičala med drevjem na levi, se je najina cesta obrnila v desno in asfalt se je končal. Naslednjič sva zavila levo, nato pa se dobrih 20 minut od sestopa na asfalt končno rešila ceste: pri zadnji hiši z veliko škarpo sva zavila desno na precej kamnit kolovoz, blaten od rdeče zemlje. Na desni sva videla naselje Bevče. Najprej sva napredovala vzporedno s pobočjem Dobrača, nato sva se začela strmeje vzpenjati. Številna drevesa so bila po(d)pisana. Šla sva mimo več odcepov na obe strani, a zaradi primerne označenosti nisva bila nikoli v dvomih.


Preden sva dosegla najvišjo točko, se je pot obrnila navzdol. Levo spredaj se je kazal naslednji hrib, Radojč. Po 25 minutah sva prečila velik travnik s prežo in nato na razcepu nadaljevala po levem kraku. Kmalu sva se priključila ozki gozdni cesti (Šentjanški poti). Po njej sva napravila le kakih 20 korakov v levo in pri kažipotu ŠPP zavila desno z nje na kolovoz. Razveselili so me prvi jesenski podleski. Čez dobrih 10 minut sva se znašla pri gospodarskem poslopju s tablico Pozor hud pes (ni bil hud) in markacijo ter razpadajoči hiši. Čez dvorišče in mimo vrta sva prišla na asfalt, ob katerem je stala velika lepa hiša. Prispela sva na Tuševo (Lopatnik 11, 618 m). Okrog hiše je bilo nekaj dodatnih poslopij, žerjav, bager, prav na dvorišču pa velika preša. Od domačije je lep pogled na Velenje. Na koncu posesti sva po nekaj metrih makadama zakoračila na glavnejšo asfaltno cesto (nazaj čez dvorišče Šentjanška pot, levo navzgor po asfaltu kolesarska pot KP-1) in se spustila po njej (markacija in Š).


 



 

 

 

Po slabih 10 minutah sva vrh klančka stopila iz gozda. Ob cesti je stal ograjen (zaklenjen!) spomenik: V boju za svobodo sta na tem kraju 7. 2. 1945 padla borca 3. bat. VDV * 1985 ZB Vinska Gora. Pri nekaj hišah so rasle palme, a najlepše drevo je bila navadna bodika s prikupno krošnjo in pravcatim bogastvom rdečih plodov (in domačih imen za Ilex aquifolium: božikovina, božje drevce, božji les, bodičje, bodič, črnec, črnika, lesec, ostrolistnica, rosi konj, rusikonjevina, zimzelen). Pri Lopatniku 7c sva se spustila k »zgovornemu« kažipotu za ŠPP (naprej). Gor in dol po cesti oziroma bankini (po najinih izkušnjah bi tukajšnja utegnila priti v Guinnessa kot bankina z največ pasjimi drekci na svetu) sva prikorakala do kažipotov pred naslednjimi hišami (640 m): desno Gonžarjeva peč (učni poligon) in Kranc (mimo Grilove domačije), naprej Radojč »Po poteh Vinske Gore« in Šaleška planinska pot Kmetija Gonžar.



V četrt ure sva prispela h Gonžarju (Lopatnik 5; na kažipotu 641 m, v vodniku enkrat 620 m, drugič 602 m), kjer je KT 2, in sva si odtisnila žig. Skrinjica je bila kar prislonjena na gospodarsko poslopje. Ob cesti je stal »šopek« kažipotov in najin je kazal čeznjo. Onkraj nje sva se prek travnika Puša odpravila proti Jurku (po podatku na kažipotu in v vodniku je do tja dve uri hoda, a midva sva komaj verjetno hodila le dobro uro). Naslednji kažipot (644 m) naju je usmeril desno na kolovoz (levo Radojč »Po poteh Vinske Gore«), ki naju je pripeljal v gozd. Desno pod potjo je stal zanemarjen vodnjak oziroma zajetje s koritom. Po temnem, hladnem gozdu sva se vzpenjala proti soncu. Po dobrih 10 minutah sva se znašla na asfaltni cesti med sončnimi travniki s hišami na vrhu, na planoti Polglava (na maPZS napačno Poglava). Jablane v sadovnjakih so bile polne sadežev. Pri kapelici sva se povzpela desno po makadamski cesti in šla mimo Vodoškove domačije, kjer imajo – po svarilni tablici sodeč – posebno hudega psa. Na obsežnem travniku sva videla samo dve kravi; počivali sta, najbrž ker sta morali toliko popasti. Hodila sva pod Ramšakovim vrhom na levi in na prostranih travnikih pod njim so se vrstili razpelo, počitniška hišica, vodnjak. Lepoto narave sta kazila avtomobilski odpad in kup razlomljenega asfalta.


 



 

 

 

Na vrhu vzpona slabih 10 minut od Gonžarja sva se bala iti mimo domačije Osredčan (Lopatnik 1), ker naju je s praga motril velik pes. Pomirili so naju, da se nama ne bo nič zgodilo, ker ni lajal (ljudska modrost sicer uči ravno nasprotno). Ko sva vstopila v temen mešani gozd, je kljub drugačni napovedi začelo deževati. Po slabih 20 minutah se je desno navzdol odcepila stezica, označena s klobučki. Na tleh so ležali narobe obrnjena pločevinasta tabla Pozor strelišče. Prehod prepovedan (če bi imeli strelske vaje, bi morala nazaj domov, ali kaj?!) in rdeče-beli trakovi, s katerimi verjetno zapirajo pot. Skozi drevje sva videla travnik, kjer je bilo najbrž strelišče lovcev, katerih koča je stala v bližini. Kažipoti so kazali nazaj k lovski koči, levo proti Ramšakovem vrhu in naprej po ŠPP k Jurku. Na vrhu klanca se je kolovoz prekucnil na drugo stran med travnike, na desni ograjene. Ponekod je bil razrit od vode in posut z zdrobljeno opeko. Tudi tam so cveteli jesenski podleski. Na drugi strani »prepovedanega območja« je opozarjala na strelišče še ena tabla. Pot se je vzpenjala in spuščala ter je bila označena tudi s klobučki.

 

Čez četrt ure sva stopila na prečno gozdno cesto (840 m): levo Paški Kozjak 1h (tudi klobučki in AED pri Rednaku), desno Dobrna 1h. Levo po cesti sva čez 10 minut prišla mimo peskokopa do asfaltne ceste in številnih kažipotov (820 m): levo Paka pri Velenju 1h 15min in Škalske Cirkovce 2h 15min, naprej (desno) Strmec nad Dobrno h.š. 3,4, Paški Kozjak 45min (tudi Jurko), Basališče 2h 30min. Tam sva izvedela, da so klobučki markacije Poti od Miklavža do Miklavža. Pri naslednjih kažipotih minutko, dve naprej sva bila v dvomih: tistemu za Paški Kozjak je bilo z roko pripisano ŽIG (desno), na tistem za Jurka pa sta bili markacija in puščica naprej. Ker naju žig za Paški Kozjak ni zanimal, Jurko pač, sva se kljub tablici z napisi Prepovedan prehod, Privat zemljišče in Pozor hud pes po krajšem obotavljanju napotila k Jurku (Strmec nad Dobrno 4, po vodniku 860 m). Imela sva srečo, da je gospodar zelo priljuden in prijazen človek; pojasnil nama je, da bi bila pri kažipotih pod domačijo res morala zaviti desno in nato po kolovozu nad njo do žiga ŠPP (KT 3). Ne le da nama ni navil ušes, ampak naju je k žigu usmeril kar čez svoje dvorišče. Zakaj na kažipotih piše Jurk (ne Jurko)? Nekoč so se tu pisali Jurko, po domače pa se je reklo pr Jurk, od tod oba zapisa, je pojasnil (zdaj se pišejo Ramšak).


 

Pri kozolčku z vpisno knjigo in žigom so bili kažipoti (nadmorska višina 830 m na njih se tepe s podatkom iz vodnika) nazaj za Dobrno, Jurka in ŠPP (pri ŠPP piše žig, torej je bil njega dni res na kmetiji), levo in desno od kozolčka za Paški Kozjak (v obe smeri 40 minut), levo od kozolčka Visoko (20 minut) ter desno od kozolčka za kočo na Paškem Kozjaku (1 h) in ŠPP. Zavila sva levo po širokem kamnitem in še kar strmem kolovozu, da bi k tokratni etapi ŠPP dodala še Visoko. Močerad, ki se nama je umaknil pod mokro podrast, je bil gotovo bolj zadovoljen z vremenom kot midva. V dobre četrt ure sva dosegla travnat rob. Hodila sva po Poti od Miklavža do Miklavža (ne več po ŠPP). Na vrhu sva v zavetju »šopka« smrek našla partizanski spomenik, posvečen XIV. diviziji, s klopco in že nekoliko utrujeno leseno ograjo. Visoko (991 m) premore vpisno skrinjico in razgledno točko, a vreme razgledom žal ni bilo naklonjeno. Od tam je le 20 minut do Doma na Paškem Kozjaku.



 





Vrnila sva se po isti poti in se tako vzdržala novega raziskovanja, ki nama je sicer tako pri srcu. Ker zjutraj gostilna Kavčič še ni bila odprta, sva se morala namreč podvizati, da ne bi zamudila šeste ure, ko jo spet zaprejo. Pri Jurku seveda nisva šla čez dvorišče, ampak sva se tokrat pravilno držala oznak. Med vračanjem je posijalo sonce, a potem spet začelo deževati, tako da sva bila deležna celo mavrice. Tudi Gonžarjeve peči nisva šla pogledat, ker sva lovila šaleški žig, sva se pa spraševala, kje parkirajo tisti, ki pridejo tja plezat. Na Tuševem sva šele zdaj opazila, da v to smer ni nobenega znamenja, da je treba s ceste in mimo domačije. Že blizu doline sva videla prve pohodnike ta dan, družino in mlad par. Ko sva prispela v Velenje, je obenem lilo in močno sijalo sonce. H Kavčiču sva prišla dovolj zgodaj (z Visokega 2.40). Da žig ni dostopen, kadar imajo zaprto, se jim ni zdelo nič takega. Pridite pač drugič. In blazinico morate imeti s seboj.

Ni komentarjev: