30 oktober, 2023

Novo in že znano: Komna in Lanževica – drugi dan

Potem ko sva prejšnji dan zastavila po že znani poti in cilj dosegla po novi, sva pri vrnitvi v dolino ravnala nasprotno. Mimo Hubertove lovske koče in Koblarjeve spominske plošče na 1490 m do kažipotov na 1475 m čez 10 minut sva sicer še šla po poti prihoda, tam pa sva jo zapustila in sledila kažipotu levo Črno jezero 1h 15min.

 

Na razcepu čez 5 minut sva izbrala levi krak proti Črnemu jezeru in strmina se je unesla. Kljub nekaj skalam prijetna gozdna steza je tekla po senčnem gozdu med ne posebno strmim bregom in vrsto globeli. Cvetele so maloštevilne trilistne in podlesne vetrnice, vijolice in dvocvetne vijolice, trpežne srebrenke in volčje jagode. Po 15 minutah je pot zavila levo navzgor. Pri Jagrovi skali čez 5 minut sva se povzpela ostro levo. Kmalu zatem se je pot zravnala in se začela spuščati, nato se je spet dvigala med skalnimi gmotami. Na diktafon mi je priletel kozliček – nisem ugotovila, kako mu je ime (menda jih je 35.000 vrst, samo v Sloveniji okrog 220). Ne le da se je dovolil fotografirati, sploh ni hotel odleteti.




 

 

 



Čez čas sva se začela vzpenjati v ključih. Pot je vodila po škrapljasti grapi in prek nekaj kamnitih nasipov – mostičkov. Po 25 minutah sva zagledala velik spodmol. Gozd je bil precej razdejan, zato je bila sicer primerno markirana stezica nekje speljana na novo. Sledilo je še nekaj manjših spodmolov, nato sva stopala po razglednem robu. Čez dobre četrt ure naju je po daljšem času spet razgibal nekoliko strmejši spust. Na neki steni je bila poleg markacije narisana peterokraka.



Ko je tista ura in četrt s kažipota na 1475 m že minila, sva z nekega ovinka šele prvič zagledala Črno jezero; bilo je še kar daleč. Po 25 minutah sva prišla do prečne poti; na drevesu in na skali je pisalo KOMNA (nazaj), na drevesu pa 7 JEZER in SAVICA (levo) ter ČRNO JEZERO (desno). Čez 5 minut sva vendarle prispela k Črnemu jezeru (tudi Sedmemu, Jezeru nad Komarčo, Malemu Črnemu jezeru, 1319 m). To najniže ležeče Triglavsko jezero je dolgo 150 m, široko 80 m in globoko 6 m. Na tej strani ni »plaže«, ker je svet zelo razgiban in skalnat. Od tam sva po nekaj metrih stezice nadaljevala kar po skalah, sledeč možicem. V dobrih 5 minutah sva se znašla na drugi, že od prej znani strani jezera. Na tamkajšnji »plaži« so bili skoraj sami tujci. Skupina mladih, ki niso pozdravili (to vedno opazim, ker je v hribih redko in zato nenavadno), se je šla umit v jezero, par s psom pa je svojemu ljubljencu dovolil plavati v obrežni plitvini, kjer je mrgolelo drobcenih ribic. Kopanje in umivanje v gorskih jezerih je sicer prepovedano.




 

 

 


 



 


S sončne jezerske obale sva se preselila v prijetno hladen gozd in stopila na že znano pot čez Komarčo. Markacije so naju v 10 minutah pripeljejo do prve jeklenice. Čez pol ure, kmalu za odsekom z dvojnimi stopnimi klini, sva šla mimo lesene tablice v spomin Vinku Drozgu. Po Malešiču (Spomin in opomin gora, Kronika smrtnih nesreč v slovenskih gorah, Didakta, Radovljica 2005) je 28. septembra 1997 slabo obut 51-letni planinec iz Lucije zdrsnil 50 m globoko in podlegel poškodbam. Tujci seveda niso vedeli, kaj tablica pomeni, najbrž je niti opazili niso. Nisva se mogla načuditi njihovim obuvalom, posebno ženskim: sandali, lahki čeveljci, navadne superge, ena je imela celo damsko torbico. Tudi očka z dvema majhnima otrokoma je bil v sandalih. Ko ga je Jani vprašal, ali se zaveda, da je pred njimi zahtevna pot, je odvrnil, da bo pač šel, do koder bo mogel.



Pot, ozaljšana z glavičastimi repuši in irisi, naju je čez 25 minut pripeljala na 1000 m. Slabih 20 minut zatem sva na križišču (810 m) zavila levo (Koča pri Savici 20min). Desno bi bila prišla k zgornjemu delu slapu, a odcep ni bil označen in je bil celo zastavljen z deblom, torej »odsvetovan«. Čez slabih 5 minut sva stopila na plano pod visoko steno z zasilno klopco ob vznožju, kjer so cveteli jacquinovi čisteci in preobjede. Po dobrih 20 minutah sva pri stebričku, klopci in kažipotih (660 m) prispela na gozdno cesto ter prej kot 5 minut zatem k avtu.



 

 

 

 

 

Na Lanževico sva hodila dobrih 5 ur in če bi toliko tudi nazaj, k temu pa prištela še vsakovrstne postanke, bi bilo za naju res preveč za en dan. Zato je bilo kar umno, da sva prespala na Komni pa še vrnila sva se lahko po drugi (daljši) poti.

Ni komentarjev: