31 december, 2023

Srečno 2024!

Za zadnje letošnje hribolazenje sva določila 26. december in ker ga nisva imela kam prestaviti (z »veselim decembrom« je križ!), sva se držala načrta, čeprav se naju je nekaj lotevalo. Za najino tradicionalno (pred)novoletno penino v hribih je seveda potreben sneg in tega je bilo bore malo, za kam res visoko pa nisva bila sposobna. Tako sva se odločila za Golte, kamor se je mogoče pripeljati, in upala, da bo vsaj že na Javorci belo. Pa še novo Mozirsko kočo bova videla, sva se veselila. Večkrat sva klicala v kočo, ki naj bi bila po podatkih PZS odprta vse leto, da bi se pozanimala, ali imajo kaj snega in ali kuhajo, a se ni oglasil nihče. Ko sva brskala po maPZS, pa sva odkrila belo na rdečem: Zaprto. Zato se torej ne oglasijo!

 

Med vožnjo proti Goltem je prijazno sijalo sonce in nikjer ni bilo niti krpice snega. Šele okrog prepolnega parkirišča pri Alpskem vrtu (S 46.371570, V 14.900982) ga je bilo nekaj, vsekakor dovolj za otročad, ki se je veselo sankala. Spustila sva se proti Mozirski koči in ropotanje majhnega agregata, povezanega s Šne šankom ob sankališču, naju je še utrdilo v prepričanju, da tam strežejo, ker je koča zaprta. Pa sva se motila. Ne le da je bila odprta, tudi kuhali so (midva – napačno »obveščena« – sva si seveda pripravila sendviče). Koča je zunaj in znotraj res lepa in je bila tudi dobro obiskana. Od stare je ostala tabla z nadmorsko višino 1344 m, na novi tablici PZS pa piše 1356 m (na prejšnji 1352 m). Kupe lesa za kočo bo treba še pospraviti, a če pomislim, kaj sva videla, ko sva bila tam nazadnje

 







Podala sva se na Severjevo pot, po kateri je samo uro hoda na vrh Boskovca. Pri mizici in klopci pred brinovim grmom sva se spomnila, kako sta vnukinji pred leti na najino veliko presenečenje navdušeno zobali brinove jagode. Po dobrih 20 minutah naju je na Javorci res pričakalo nekaj malega snega, a zaradi klavrnega počutja sva bila z njim čisto zadovoljna. Ravno sva se zmrdovala nad ne prav posrečenim selfijem, ko sta prikorakala na Javorco prijazna fanta in naju slikala. Na zdravje!

 

Nato sva se preselila na klopco onkraj ograje, kjer ni bilo ne duha ne sluha o snegu. Pod nama je plapolala zastava pri Janezovem bivaku. Medtem ko sva žulila svoje sendviče, se je nabralo precej planincev. Prav martinčkali smo se. Prijazen Savinjčan nama je naštel kar nekaj različno težavnih poti tam okrog, da jih bova »morala« prej ali slej poiskati in preizkusiti.

 

Kmalu sva se poslovila in se vrnila k Mozirski koči. Medtem so se malim sankačem pridružili nekoliko večji, ki so napolnili ne sani, ampak kar čoln. Na parkirišču je že zmanjkalo prostora in avtomobili so zasedli tudi cesto proti turističnemu naselju. Midva sva sprostila eno mesto in odbrzela domov. Ni bilo ravno hribolazenje, a tradiciji je bilo zadoščeno. Po 22 letih menda že lahko govorim o tradiciji. V tem dnevniku pa bralcem tako želiva vse dobro v novem letu že osemnajstič. Bodite zdravi in židane volje, privoščiva pa vam tudi obilo sonca, lepih poti in zanimivih ciljev. Srečno!

Ni komentarjev: