02 december, 2006

Rekreacijsko-zgodovinsko popoldne

Ko slišite za Bašelj, gotovo pomislite na Kališče, Storžič, planino Javornik. Če pa imate časa le za jesensko popoldne, ki ugasne že ob petih, preberite, kaj vam ponuja Turistično društvo Bašelj na tabli ob svoji brunarici: Gamsov Raj (10 minut), Košuta H (partizanska bolnica, 1 ura), Sv. Lovrenc (40 minut), Gradišče (45 minut), in Izvir Belice (30 minut). Ponudba ni slaba. Začnimo s sv. Lovrencem.

V Bašelj se pripeljemo skozi Preddvor. Dom TD Bašelj (pri njem je parkirnega prostora v izobilju) stoji pod (nekdanjim) smučiščem in ravno na dan najinega obiska (28. 11. 2006) se je zgodila zgodovinska demontaža smučarske vlečnice, ker nima več atesta. Po strmini, po kateri je bila speljana, v dobrih 5 minutah prisopihamo do nekdanje zgornje postaje, zavijemo desno in prilezemo iz grmovja pri Gamsovem raju. Še malo zgodovine: to je bil v jugočasih menda kar znani Dom Rade Končar. Pot nadaljujemo v desno do partizanskega spomenika, mimo precej divjega divjega odlagališča odpadkov in med hišama Bašelj 33a in 33b v gozd. Ves čas sledimo markacijam in številni kažipoti nas neumorno obveščajo, kod in kam. Na razcepu, kjer piše desno Sv. Lovrenc po markirani poti, levo pa Sv. Lovrenc po gozdni cesti, izberemo desni krak. Spotoma si lahko ogledamo še en partizanski spomenik. Če se preveč zasopemo, lahko počijemo na kateri izmed klopc, nekaj korakov nad četrto pa že zagledamo zvonik, ki kuka izza travnatega roba (892 m). O zgodovini cerkve si lahko preberemo na tabli ob vhodu. Če je še kaj svetlobe, se ponuja lep pogled na Kranjsko ravan in Sorško polje. Na bregu pod cerkvijo so ostanki kurišč in ob enem je še konec novembra čemel sicer že malo otožen šopek njivskih grabljišč. Nekaj minut nad cerkvijo - kar čez drn in strn – je gozdnati vrh Gore (918 m).

Od cerkve se spustimo k Domu na Lovrencu. Pod njim se začne (sprva zelo slaba) gozdna cesta. Pripelje nas do že omenjenega razcepa in od tam po že znani poti na izhodišče.

Slaba urica gor in slabe pol dol. Za tako kratek čas kar dovolj telovadbe in še malo zgodovine zraven.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Ta slika Sv Lorenca nad Ba[lju samo vname domotožje! Kakor je pisatelj Thomas Wolf končal knjigo: You can never go home agian! Henrin Štalcer ZDA