02 april, 2007

Na Čaven iz Vrtovina

Če vam je že zmanjkalo poti do Bavčarjeve koče na Čavnu, se tja odpravite iz Vrtovina. Ta je sicer eno bolj pogostih izhodišč za vzpon na Kucelj, kar boste na koncu seveda izkoristili za zaokroženje poti. Izlet začnete v Vrtovinu, lahko pa sledite lepo obnovljenim planinskim kažipotom in se z avtom odpeljete vse do kapelice v Guštinih, za katero vas čaka majhno parkirišče.

Kažipoti in markacije vas ves čas zgledno usmerjajo proti Kuclju (in Čavnu). Kmalu za tem, ko markirana pot zapusti makadam nad Guštini, vas kažipot proti Čavnu pošlje desno na kolovoz, ki se zlagoma dviga skozi redek gozd in postaja pri tem vse ožji. Tik pod vrhom Lukovca (tega dobro vidite med borovci; nanj se lahko povzpnete v nekaj minutah in si tam malce odpočijete) zavije steza v levo, nato pa spet desno na gozdno jaso, kjer imate edino možnost, da se na tem izletu izgubite. A brez skrbi - po stezi, po kateri ste hodili, se odpravite se kar naravnost čez jaso, na drugi strani vas spet čakajo markacije.

Po krajšem vzponu skozi prijeten borov gozd se priključite kolovozu, ki z desne prihaja iz Kamenj. Le še nekaj minut vzpona po kolovozu vas loči od lovske koče pod Črno pečjo, kjer se lahko spet malce ustavite, ali pa brez počitka po lepo speljanem položnem kolovozu odpravite naprej proti Mali gori.

Z Male gore se lahko na Čaven odpravite po najkrajši poti ali pa naredite ovinek po Poti po robu in se nato do cilja povzpnete po markirani poti iz Stomaža ali Lokavca. Da se ne boste vračali po isti poti, se nazaj grede odpravite še na Kucelj in se z njega po markirani poti spustite proti Vrtovinu.

1 komentar:

Simon pravi ...

Lep blog, okoli podobnih tem se tudi jaz včasih malo potrudim na http://fotosiba.blogspot.com/ . Precej bolj prijetne zadeve od "povprečnih" obrekovanj blogerjev.

Srečno, Simon