20 junij, 2007

Napačen čas ali urbana legenda?

Vsi planinski vodniki, ki opisujejo pot čez Kranjsko reber, poudarjajo, da so tukaj tla tako različna od okolice (kar je res), da lahko na njej opazimo redko botanično bogastvo. Po takšnem uvodu človek pričakuje botanični vrt podoben Črni prsti, Čavnu ali travnikom pod Goličem ... in je, ko se nanjo odpravi sredi junija, dodobra razočaran. V gozdu poleti tako ali tako ni obilice rož (še največ jih je ob robovih gozdnih cest), celotna planina pa je poraščena z gosto travo, ki jo navadno srečamo na zakisanih tleh, in skozi katero se prebije le malokatera roža. Morda sem se na pot odpravil v napačnem času, ali pa je Kranjska reber še ena "urbana legenda" ki se seli iz vodnika v vodnik.

Povsem drugačno pa je vzdušje na Lepenatki, ki je v teh dneh res pravi rožni vrt (od tam je tudi fotografija). Toplo priporočam, jaz sem se nanjo odpravil po markirani poti s Črnivca čez Kranjsko reber (poti razen nekaj slabše označenih razcepov, ki pa niso prehuda uganka, ne morete zgrešiti). Za celotno prečenje boste porabili dobre tri ure (v eno smer), če imate dva avtomobila, pa se lahko z Lepenatke spustite v dolino. Za orientacijo vam bo v pomoč planinski zemljevid Kamniško-Savinjske Alpe.

1 komentar:

Mojca Luštrek pravi ...

Za vse, ki jih je razočarala Kranjska reber ali kak drug pomanjkljivo ozaljšan cilj, priporočam zanesljivo, učinkovito, čudovito zdravilo: travnike od Krejske planje do Kobariškega Stola. Pa pazite, da ne vzamete prevelikega odmerka - morda sploh ne boste več hoteli domov!