22 julij, 2007

Kje je že Šit?

Če se boste na Vršič pripeljali z gorenjske strani, boste tik pred prevalom zagledali strme stene dvatisočaka, za katerega marsikdo misli, da je Mala Mojstrovka ... pa ni tako, vrh se imenuje Nad Šitom glava (in res nisem še uspel ugotoviti nad katerim Šitom naj bi bila ta glava). Do vrha vas markacije ne bodo pripeljale, zato boste na udobnih razglednih travnikih pod vrhom srečali le kakšnega alpinista, ki bo nanj prisopihal čez severno ali vzhodno steno.

A kljub temu vzpon ni zahteven: odpravite se po nezahtevni planinski poti na Malo Mojstrovko (ne čez Vratca), nato pa na prvem večjem melišču, ki ga pot prečka, poiščite dobro uhojeno stezo, ki zavije ostro v desno in vas po zložnem vzponu pripelje do melišč pod našim vrhom. Do vrha vodi množica stezic, izberite tisto, ki se vam zdi najprijaznejša, izgubiti se v lepem vremenu res ne morete. Te dni vas bodo na vrhu poleg čudovitega razgleda, mehke trave in črede ovc pričakale tudi prave preproge triglavskih rož.

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

No, in ko smo na vrhu, se lahko sprehodimo po grebenčku do same Male Mojstrovke (najlepši del pristopa tja gor) pa še naprej dokler se ne priključimo oni Hanzovi ali kako se ji že reče. Vse skupaj lepo.

LPI

Ema pravi ...

A se ne reče Šite?