13 februar, 2008

Iz Movraža do sv. Kvirika

Med potepanjem po grebenih nad Movražem in Sočergo sem naletel na zanimiv križev pot: namesto bogato okrašenih kapelic, s katerimi lokalni veljaki sosednjim vasem dokazujejo, da so boljši od njih (če vas zanima, kam to pripelje, si preberite Butalce), vas bodo tukaj pričakali le skromni leseni križi, posejani ob poti skozi borove gozdičke in čez razgledne kraške travnike. Če se boste na pot odpravili na cvetno nedeljo ob dveh popoldne, boste imeli mnogo sopotnikov; vsako leto na ta dan se domačini odpravijo na križev pot.Do Movraža vas pripelje asfaltna cesta iz Gračišča. Skozi Kubed se odpravite proti Sočergi, nato pa v Gračišču sledite kažipotom za Movraž. S parkiranjem bo težko, verjetno boste še najlaže našli kotiček v bližini gasilskega doma.

Pot se začne sredi Movraža (pri hiši Movraž 57a), začetek je označen z markacijo in kažipotom, pa tudi sicer boste na poti (čeprav je ni na nobenem zemljevidu) našli ostanke starih markacij. Po širokem kolovozu se sprehodite čez dolino (tukaj ji rečejo vala), onkraj nje se kolovoz spremeni v dobro uhojeno pot, ki se začne skozi borove gozdičke vzpenjati po pobočjih Dobravice.

Precej pod vrhom se pot priključi staremu kolovozu. Temu sledite do razglednih travnikov pod vrhom, kjer zavijete levo na stezo, ki jo precej uspešno skriva suha trava. Steza vas v nekaj minutah mimo ostankov gradišča (Gradec) pripelje do cerkvice sv. Kvirika (iz Movraža slabo uro, naredili pa ste dobrih 200 višinskih metrov).Po krajšem počitku se lahko vrnete v Movraž ali pa se odpravite naprej mimo Velega Badina do spodmolov nad Mlini in naravnega mostu. Od mostu se odpravite levo, se spustite v Movraško valo in po cesti ali po kolovozih ob robu doline nazaj v Movraž (še približno dve uri hoje).

Ni komentarjev: