02 februar, 2008

Na Planino čez Špico

Že večkrat sem med sprehodi po jugovzhodnem pobočju Planine nad Vrhniko ogledoval pot, ki po vzhodnem grebenu (Špici) pelje proti vrhu iz Stare Vrhnike, zdaj pa sem se končno odločil, da si jo ogledam malce bolj podrobno.Markacije se začnejo v bližini podjetja Hamex, do tam pa se lahko odpravite peš iz Stare Vrhnike ali pa se pripeljete z avtom po makadamu, ki se tik za vojašnico v Stari Vrhniki odcepi v levo. Če se boste odločili za pešpot, se makadamu (tankovski cesti) raje izognite: sprehodite se do središča Stare Vrhnike, tam pa pri trgovini Veronika zavijte levo na ozko asfaltno cesto, ki se kmalu spremeni v kolovoz, ta pa vas pripelje prav do odcepa asfaltne ceste proti Hamexu.

Do Hamexa se lahko sprehodite po asfaltu, ki se s tankovske ceste odcepi v desno (tam je tudi kažipot), še bolje pa bo, če tik pred prvo njivo zavijete na ozek (nemarkiran a dobro uhojen) kolovoz, ki vas med travniki popelje do daljnovodov in nato prav pod daljnovodom nazaj do ceste. Na drugi strani ceste vas vodi mimo bivše tankovske zapore (spet pod daljnovodom) pošteno blaten kolovoz proti gozdu; tam boste opazili tudi prve markacije.

Po krajšem vzponu skozi gozd zavije kolovoz rahlo v levo, markacije pa vas po precej zaraščeni bližnjici pošljejo v desno. Ko se spet priključite kolovozu, je orientacijskih težav konec: po udobni stezi, ki se le tu in tam nekoliko bolj strmo vzpenja, boste prišli do Špice (vsaj napis na tamkajšnji klopi trdi da ste na Špici), nato pa po strmem kamnitem grebenu do planinske koče na Planini.

Ni komentarjev: