19 april, 2018

Čez Grmado na sončno Plešo Nanosa

Ko sva se zadnjo januarsko nedeljo peljala po primorski avtocesti, je bilo megleno in pogled na Nanos je bil klavrn oziroma ga sploh ni bilo. Sva se odločila narobe?

Začela sva na Lozicah, pri sedmem kilometru ob stari cesti v Novo Gorico. Ker sva na spletu videla fotografijo z znakom, da je na tamkajšnjem odcepu prepovedano zaviti desno (dovoljeno je bilo le za gradbišče), sva parkirala nekoliko prej, a se je izkazalo, da odcep pri sedmem kilometru ni več prepovedan. Ob njem je kažipot za Nanos, na vrhu klanca se konča asfalt in tam je mogoče parkirati.

Po makadamu sva prišla pod vipavsko hitro cesto, kjer se je spet začel asfalt. Na drugi strani se je desno odcepil zagrajen odcep, verjetno namenjen vzdrževalcem. Na koncu mogočne škarpe je asfaltna cesta zavila desno in midva z njo. Vrh klanca je je bilo konec. Na levem ovinku makadamske ceste, ki se je vzpenjala nad vipavsko hitro, sva že od daleč zagledala anteno, nato pa na ograji na desni belo puščico, ki je kazala levo. Pri oznaki na skali sva prestopila reguliran potoček. V travnato-skalnati breg izkopana stezica se je pretikala med grmovjem in borovjem ter se precej strmo povzpela na travnik. Nad izvirom, ki je bil prav tako »reguliran«, sva nadaljevala po redkem gozdu krivenčastih hrastov in se začela spet vzpenjati. Na razcepu, kjer je bila markacija ob desnem kraku, skoraj bolj uhojen pa je bil levi, sva se držala oznak.
 
 
Dosegla sva prečno stezico, podobno dotedanji (nanjo se je nekoliko bolj levo iztekel tudi prej omenjeni neoznačeni krak), in zavila desno nanjo, a jo takoj zapustila v levo po širši, skalnati, ki se je vzpenjala po nekakšnem jarku. Ob njej so cvetele trobentice. Ko sva izstopila levo iz jarka, sva prečkala kolovoz; najina smer sicer ni bila označena, a »uganila« sva pravo in čez približno 10 m naju je vendarle čakala markacija (v takih primerih se vedno sprašujem, zakaj je markacist ni narisal na križišču). Na naslednjem razcepu je ob desnem kraku stal možic, midva pa sva po napotkih s spleta zavila na levega, čeprav na začetku ni bil markiran. Stezic (bližnjic?) je bilo veliko. Po 40 minutah hoda sva zagledala Loziško počivalo na Brižnikih, kamor je pritekla z leve pot iz Podnanosa (Hrašč), desno pa naj bi se po oznaki na kamnu šlo k lovski koči. Do tam najine poti na zemljevidu ni bilo. V skalo nad počivalom (zasilnima klopco in mizico) je bila vzidana plošča z napisom Loziško počivalo 2006 / Ti, ki na goro se podaš, / prav je, da tudi duši svoji počitek daš, / spomni se prednikov, ki tu so se spočili, / ko v gozd in po seno so hodili. / Društvo Zdravljica Lozice.

Dalje sva se vzpenjala v desno (proti lovski koči) spet po hrastovem gozdu, vmes so se pojavljali bori. Kamniti rob steze je spominjal na mulatjero. Za modro črto na neki skali se je desno navzdol odcepila bližnjica, najino pot naprej pa je označeval možic. Bližnjic je bilo še več, a katero teh »potk« je lahko v gruščnatih tleh naredila tudi voda. Po dveh velikih ključih sva se povzpela nad cesto na Nanos. Mimo odcepa desno proti Strmcu (na zemljevidu ga ni) sva čez 20 minut prispela na križišče, kjer se je najina pot priključila mulatjeri z leve, iz Podnanosa, na skali pa je pisalo L. koča (naprej). Pod križiščem je tekla nanoška cesta. Sledila sva kažipotu Strmec in se po slabi, a dobro označeni stezici vzpenjala v kratkih ključih. Nad nama se je drla jata gosi. Sledila je dolga prečnica v desno, ves čas navzgor, nato sva se spet vzpenjala v ključih. Videla sva gamsje stopinje in iztrebke. Po dobre četrt ure sva stopila čez rob na travnato uravnavo z lepimi bori, na Strmec (850 m). Pozobala sva nekaj brinovih jagod, a so bile žal večinoma suhe in trde.
 

Daleč pred nama se je dvigala vzpetina z meglico na »glavi« ‒ domnevala sva, da Grmada. Po poraščenem prečnem kolovozu, posutem s skalami, ki je pritekel z leve od lovske koča, sva pri skali z napisom nazaj Strmc zavila desno. Steza je bila blatna, spolzka. Gozd je postajal skromnejši, med nizkim drevjem in grmovjem je bilo čedalje več skal. Ko sva dosegla najvišjo točko in se začela rahlo spuščati, sva v daljavi zagledala cerkev sv. Hieronima in Grmado nad njim. Zdaj je bilo na travnikih še komaj kaj dreves in grmov; prevladovali so trava, brinje in skale. Kjer je bilo največ blata, je bila že uhojena vzporedna stezica. Na koncu spusta sva čez rob Debele stene na desni pogledala v dolino.

Lep čas sva stopala po ravnem, nato sva se začela vzpenjati. Potem ko sva se čisto približala cesti na levi, se je svet znova zravnal. Nekateri so prihajali po cesti in na spletu sva res prebrala, da se ji naša pot za kratek čas priključi, vendar naju ni zaneslo nanjo. Ni nama bilo čisto jasno, ali hodiva po kolesnicah kolovoza ali je več stezic. Po daljšem času brez markacij se je končno pojavila ena. Levo od poti je stal nagrobniku podoben spomenik z napisom Dne 6. augusta 1926. seje prigodila tukaj smrtna nesreča, udarila je strela in ubila FRANCA ROSA iz Št Vida. Žalujoča družina. Ker je tudi mimo njega tekla ena številnih stezic ali črta potlačene trave, sva kar nadaljevala po njej, saj sva imela cilj ves čas varno pred očmi. Kazalo je, da je bila njega dni tam cesta; sicer jo je prerasla trava, a v dokaj ravni vrsti zloženi kamni so spominjali na utrjen rob cestišča. Kmalu sva se vrnila na »kolovoz«, ki sva ga zaradi spomenika zapustila.

Tričetrt ure nad Strmcem sva zavila ostro levo, strmo navzgor proti božjepotni cerkvi sv. Hieronima (1019 m). Okrog nje so stale klopce in mize, stranišče je bilo zaklenjeno. Nekaj ljudi si je že pripravilo piknik ali zajtrk. Z druge strani k cerkvi pripelje celo asfaltne cestica. Sv. Hieronim, imenovan tudi cerkveni učitelj, naj bi se bil okrog leta 345 rodil v Stridonu, morda nekje v bližini Pivke (nekateri ugibajo, da na Starodu). Ker je bil iz premožne družine, je lahko študiral. Posvetil se je bogoslovju. Prevajal in razlagal je Sveto pismo (njegov prevod Stare zaveze iz hebrejščine in aramejščine v latinščino je bil za tiste čase nepojmljiv dosežek in je zbujal veliko občudovanje) ter napisal pomembna bogoslovna dela. Veliko je telesno in duševno trpel; 30. septembra 419 ali 420 je osamljen, slaboten in slep umrl v Betlehemu. V 13. stoletju so njegove ostanke prenesli v rimsko cerkev sv. Marije Snežne. Svetišče sv. Hieronima naj bi bilo stalo pod Grmado že v srednjem veku. Po vojni je bila cerkev zapuščena in izropana, leta 1990 pa so jo obnovili. Je zelo skromna, kakor je bil tudi njen puščavniški, asketski svetnik. Nad enim izmed oken je napis, nekaj pa jih je še drugod na zidu; spominjajo na prenove cerkve, 1360 T. prv. cahn pa pomeni, da je bila »/c/erkev oz. kapela sv. Hieronima /.../ v arhivskih listinah prvič omenjena l. 1360«, kakor piše na spletni strani Podnanosa.

Nad Sv. Hieronimom sva zagrizla v breg in se kmalu spet znašla na »kolovozu«, ki sva ga prej zapustila zaradi cerkve. Po njem je prihajalo čedalje več ljudi. Kažipoti so nama povedali, od kod vse se tam stekajo poti: z desne z Razdrtega in z Vremščice, od spodaj od Abrama in lovske koče, iz Podnanosa in Vipave, naprej do najinega cilja pa naj bi bilo še pol ure hoda. Ko se je levo odcepila v travi komaj opazna stezica, sva se je oprijela. Tako sva se ločila od poti na Nanos in se povzpela po strmem travnatem pobočju; smer so nama kazale skalnate škrbine na temenu Grmade. Kmalu sva dosegla cesto in nad njo še greben, kjer je zavel hladen veter. V 25 minutah sva stopila na vrh Grmade (1207 m) z vpisno skrinjico. Z njega sva že videla oddajnike na Pleši in se odpravila naprej proti njim.

Travnati greben se je razširil v obsežen travnik, kjer je bilo več znamenj, da tam pasejo. V tla zapičene železne palice s pritrjevali na vrhu so najbrž kdaj nosile ograjo. Ob cesti pod grebenom so iz parkiranih avtomobilov izstopali ljudje s tolikšnimi nahrbtniki, da so najverjetneje prenašali padala. Skozi ozek pas gozda z zveriženimi drevesi, v katerih senci je še ležal sneg, sva prispela na cesto. Za nazaj ni bilo označeno, kje naj vstopi v gozd, kdor hoče na Grmado. Markacij ni bilo. Zaradi talečega se snega in ledu je pod stopinjami pošteno čmokalo. Ta cesta se je združila s tisto, ob kateri so parkirali domnevni padalci. Ker nisva hotela obirati ovinkov, sva zavila desno na stezo in po njej končno prišla na pravo, na kateri je bila precejšnja gneča. Čez kakih 20 minut sva prispela na vrh Pleše (1262 m). Jutranja megla in z njo dvomi so se razkadili in čeprav je mrzlo pihalo, je sonce prijazno sijalo. Vsenaokoli je »žuborela« italijanščina, Slovenci pa smo bili bolj tihi.

 Mimo table Muzeja Nanos, ki je v oddajniškem centru RTV Slovenija, sva se spustila proti koči. Kdaj je muzejska zbirka analogne oddajne tehnike na ogled, ne piše; šele potem doma sem na spletu prebrala, da se je treba pozimi vnaprej napovedati Stojanu Vitežniku po telefonu 031 615 036, od maja pa je muzej odprt vsako soboto in nedeljo. Pred Vojkovo kočo (1240 m) stoji spomenik tigrovcem. S težavo sva pridrsala do vhoda, tako poledenel je bil še v senci makadam. V koči sva si privoščila obed. Jedla sem divjačinski golaž in njoke; omaka je bila slastna, meso pa trdo in žilavo. Jani je jedel najredkejši ričet v svojem življenju, nad okusom pa se ni pritoževal.

Vrnitev v dolino sva si popestrila z nekaj spremembami. Od koče sva se odpravila mimo spomenika Janka Premrla - Vojka, ki so mu ga postavili borci ter planinci Primorske in Notranjske. Ko sva prišla iz gozda, sva na nebu res zagledala jadralne padalce. Markacije so naju vodile levo mimo gozdička, skozi katerega sva prišla z Grmade na Plešo, po travnikih vzporedno s cesto, tokrat pod Grmado; Sv. Hieronima sva prav tako »izpustila«. Pod cerkvijo razen ene izjeme tudi zdaj ni bilo videti markacij, čeprav je na zemljevidu tam narisana označena pot; ker je stez(ic) res veliko, sva morda zgrešila pravo. Dol grede je bil pogled na Debelo steno še lepši. Šele med vračanjem sva ob cesti opazila parkirišče, na obzorju pa Julijce s Triglavom, čeprav skozi mrč nič kaj razločno.

Po uri in 10 minutah nisva zavila levo proti Strmcu, temveč sva nadaljevala proti lovski koči. Kamnata steza se je rahlo vzpenjala po borovem gozdu, se zravnala in celo nekoliko spustila. Že čez slabih 10 minut sva stala pred Lovsko kočo Nanos, kakor je pisalo na tabli, na spletu pa sem na več mestih našla ime Lovska koča Vojkovo (775 m). No, po napisu na drugi tabli bi morala biti odprta, razen če bi bilo slabo vreme, pa ni bila, in to kljub čudovitemu sončnemu vremenu ter številnim planincem, ki smo se potikali tam okoli, in precej avtomobilom na parkirišču.

Od koče sva sestopila na mulatjero in zavila levo po njej. Tekla je med skalnatim bregom na eni strani in gozdnato strmino, ki se je spuščala skoraj navpično, na drugi. Ponekod je bil pod potjo kamnit podporni zid. V desnem ovinku je bil za nazaj na skali napis Še 200 m. Kar predolgo je šlo v desno, to je napačno smer, potem ko se je popravila, pa je na neki skali pisalo 500. Le kaj označujeta številki? Na več krajih so bili skalni podori. Kmalu po tistem, ko sva na »tlaku« mulatjere opazila razločno kolesnico, sva desno pod potjo zagledala majhno stavbo. Spustila sva se k njej in izkazalo se je, da je spodaj ob asfaltni cesti kapelica. Pod zastekljenim oltarjem so stale okrašena smrečica in jaslice. Vrnila sva se na mulatjero in na bližnjem križišču, četrt ure pod lovsko kočo, znova stopila na pot vzpona. V slabi uri sva bila pri avtu.

Preden sva se odpeljala domov, sva se ustavila še nekoliko niže ob cesti, kjer stoji spomenik dvema dogodkoma iz časa osamosvajanja Slovenije: prvima cestnima zaporama, ki sta preprečili oklepnikom JLA prihod v Vipavsko dolino, in odhodu zadnjih vojakov JLA iz nje.

Ni komentarjev: