05 oktober, 2006

Mački in grmade


Na polhograjsko Grmado se največkrat odpravim iz Mačkovega grabna; tam me nihče ne kara, če se pred začetkom izleta preoblečem v planinska oblačila (česar se pred Pratkarjem morda ne bi lotil), pa še Tošč in Grmado lahko obhodim v enem dnevu.

Ker je izlet prijetno zaokrožiti, se rad vračam skozi Setnico, vendar je pot do Mačkovega grabna speljana pretežno po cesti. Pred nekaj leti mi je znanec sredi zime pokazal neoznačeno pešpot, ki vas od Setnice pripelje skoraj do parkirišča. Danes sem jo po naključju spet našel.

Skozi Setnico sledite markacijam in se spustite po stezici med hišami. Na začetku gozda (nekaj metrov za znamenjem ob poti) zavijte desno (markirana pot gre levo) na precej izmučen kolovoz (uporabljajo ga za spravilo lesa, kar ga je dodobra načelo). Na prvem razcepu ostanite na desnem (položnem) kraku. Čaka vas pretikanje skozi podrte veje (le nekaj metrov) in izmikanje praproti, na drugi strani poseke pa postane kolovoz spet širši. Na prvem očitnem desnem ovinku se od njega odcepi pešpot, ki se hitro spušča v levo po grebenu. Sledite ji, na vseh razcepih se držite rahlo v desno, in v dobre četrt ure se boste znašli na makadamu tik nad parkiriščem, kjer ste pustili avto.

Še nekaj namigov za tiste, ki bi radi videli zadnje jesenske rože: v grabnu boste našli lepe samoperke, nad Jelovčnikom pa rušnate zvončice.

Ni komentarjev: