03 maj, 2007

Med So(v)ro in Idrijco



Največ rož boste te dni našli na sončnih nižje ležečih travnikih. Za tiste, ki ne cenite položnih sprehodov po slovenskih gričih, bo morda prava rešitev kolo, saj si lahko med počasno vožnjo dodobra napasete oči z živobarvno lepoto okoli vas. Če niste zagrizen ljubitelj vožnje po ozkih stezicah, bo morda prava izbira cesta po grebenu južno od Rovt s čudovitim pogledom na okoliške hribe, Idrijsko hribovje, Trnovski gozd in Kamniško-Savinjske ter Julijske Alpe s Triglavom na drugi strani.

Na pot se lahko odpravite iz Cest, prvega zaselka na cesti iz Logatca proti Žirem, kjer parkirate pri gostilni (tam seveda povprašajte za dovoljenje in popijte odlično turško kavo). Vrh Židovnika se v levo odcepi cesta proti Rovtarskim Žibršam in Medvedjemu Brdu. Od tam naprej je orientacija enostavna: ves čas kar naravnost, dokler se ne naveličate razgibane ceste in zavijete desno proti Zavratcu ali Ravnam (najbolj vztrajni pa boste seveda zdržali do Gor in končali na Ledinskem razpotju ter se spustili v Žiri). Do izhodišča se vrnete po cesti Logatec-Žiri ali pa se odpravite še pod Hlevni vrh, v Rovte, do Gradišča in nato čez Petkovec, pri izbiri poti pa vam bo v pomoč zemljevid Škofjeloško in Cerkljansko hribovje. Malce drugačno pot po istem hribovju si lahko omislite, če se odpravite na izlet iz Gornjega Logatca čez Logaške Žibrše ali iz Hotedrščice čez Žejno dolino.

Med potjo boste zagotovo opazili nekaj kukavičevk, največ je zvezdaste kukavice, tu in tam pa uspevajo tudi naglavke in pilovci. Rumeno barvo poleg jajčarjev, dimkov in obveznega regrata dobro branijo tudi kozje brade in škrobotci, modro in vijolično prispevajo kadulje in (v dolini) orlice, na vlažnih tleh pa boste hitro našli kalužnice, morda pa tudi šmarnice.

Ni komentarjev: