12 maj, 2007

Na Trstelj po grebenu Črnih hribov

Pred nekaj leti sem se odpravil na Trstelj po grebenu Črnih hribov in (zaradi pomanjkanja časa) "obrnil" za Renškim vrhom. Tokrat sem se odločil, da opravim še preostali del poti ... in odkril čudovito razgibano pot po prijetno senčnih borovih gozdičkih, ki je kot nalašč za krajši prijeten izlet. Rož med potjo seveda ne boste videli prav dosti, v senčnih borovih gozdičkih, zaraščenih s precej visoko travo (pazite tudi na klope), se ne počutijo najbolje; le tu in tam vas bo ob poti pozdravila kakšna perunika ali Kochovo ptičje mleko.

Na pot se odpravite z (asfaltirane) ceste Renče-Temnica. Tam, kjer se klanec iz Renč prevali proti kraški planoti, boste našli majhno parkirišče, le nekaj metrov naprej pa vas kažipot v levo usmeri proti Trstelju. Že prvih nekaj minut hoje vam pokaže, kaj vas čaka: vzpon skozi senčen borov gozdiček na vrh v grebenu, spust do naslednjega sedelca, malce hoje po gozdni cesti, pa spet stezica na naslednji vrh ... in tako si v slabih dveh urah sledijo Trešnik (502 m), Lesenjak (552 m), Stolovec (562 m) in Stol (dvakrat 628 m). Na zadnjem sedlu vas poleg znamenja čaka še prijetno senčna klopca, od malice na Trstelju pa vas loči le še nekaj minut vzpona.

Če se vam mudi (ali pa ste imeli razgibanosti za en dan zadosti), se lahko do izhodišča vrnete po položnih gozdnih cestah: na sedlu pod Trsteljem se odpravite po širši stezi v levo, po nekaj metrih pridete iz gozda na gozdno cesto, kjer zavijete desno, potem pa stalno proti zahodu. V pomoč vam bo tudi zemljevid Goriška, na katerem so ceste, po katerih se lahko vrnete (na moje precejšnje presenečenje) dokaj natančno vrisane.

Po ozkih stezicah ...

... ali gozdnih cestah

Ni komentarjev: