13 september, 2007

Na Kucelj mimo sv. Pavla

Že med prvim potepanjem po pobočjih nad Vrtovinom sem opazil, da nanj vodi tudi pot čez Školj svetega Pavla. Ko sem se tokrat spet odpravljal na Čaven, sem sklenil, da si bom vzpon malce popestril z raziskovalnim ovinkom.

Ker že med prvim obiskom Vrtovina nisem bil navdušen nad motoviljenjem markirane poti okoli asfaltnih cest po pobočjih na robu Vipavske doline, sem se tudi tokrat odpeljal vse do parkirišča nad kapelico v Guštinih. Od tam se spustite nazaj mimo kapelice in odpravite desno po asfaltni cesti proti Lozarjem (usmerja pa vas tudi kažipot proti svetemu Pavlu). Pri zadnjih hišah ne zaupajte markaciji, ampak kažipotu, ki vas pošlje kar naravnost na lep kolovoz. Ta se kmalu razcepi; desni krak pripelje do sv. Pavla po kolovozu, levi (bolj zanimiv) pa do vodnega stolpa, mimo katerega se po skalah povzpnete na školj.

Ozka stezica vas popelje po robu školja do cerkvice sv. Pavla, za katero zavije na travnik in se nato skozi redek gozd hitro spusti do naslednjega travnika po nemarno blatnem klancu. Markacij ne boste našli, le tu in tam vas bo pozdravila kakšna utrujena črta na skalah. Na drugi strani se držite steze, ki se rahlo v levo dviga proti gozdu; z malce sreče boste prišli do naslednjega kažipota. Od tam do markirane poti iz Vrtovina na Kucelj ne bo več težav, steza je dobro vidna, na vseh razpotjih pa so kažipoti.

2 komentarja:

Unknown pravi ...

No, jaz sem predl leti prehodil takole pot: http://dijaki.tscng.net/~matejmavric/slike_geoloska-pot/crnice.pdf. Pod planoto s cerkvico bi veljalo omeniti tudi zanimive ostanke antičnega vodnjaka.

Ivan Pepelnjak pravi ...

Hvala za odlično idejo. Antičnemu vodnjaku na kažipotih rečejo vodni stolp, res pa nikjer ne povedo, da to ni klasični vodni stolp (kot tisti na mariborskem Lentu), ampak v bistvu obzidan vodnjak, do katerega so lahko s školja prišli po stopnicah znotraj stolpa (varni pred oblegovalci).