10 februar, 2015

Prešerna snežna tura na Lipanco

Ajda si je predvčerajšnjim zaželela snega do pasu. Kam z otrokom, ne da bi rinili v težave? V soboto zvečer sem poklicala v Blejsko kočo na Lipanci. Oskrbnik je povedal, da imajo vse od globokih zametov do spihanih površin, cesta od Mrzlega Studenca do spomenika Pri rupah je od zjutraj splužena, pot pa »zelo zimska«, a uhojena (v Blejsko kočo je veselje vprašati o razmerah in poti, saj vedno dobiš natančne odgovore). Za najkrajšo pot, od spomenika, sva se odločila, ker sva pri tolikšnem snegu pričakovala, da bo šlo še bolj počasi kot navadno.
 
Cesta do Mrzlega Studenca je bila suha, odcep k našemu izhodišču pa res splužen, a še kar precej snežen. Ves čas sva goreče upala, da ne bomo nikogar srečali. Pri križišču s potjo s planine Javornik je parkiralo že veliko avtomobilov. Tudi mi smo se ustavili, kajti cesta je bila taka, da naju ni nič kaj mikalo nadaljevati po njej. S težavo smo obrnili  in parkirali, se opravili za sneg in pri kažipotu Blejska koča – Lipanca stopili v gaz. To pot sva že prehodila pred več kot desetimi leti, a takrat sva pripešačila že z Rudnega polja. Ker je za kako tretjino daljša kot tista od spomenika, sva bila pripravljena tudi na možnost, da ne bomo prišli na cilj – bomo pač šli, do koder bo deklič zmožen in voljan hoditi.
 
Že takoj na začetku je kazalo na težave, saj je bila gaz tako ozka, da dedi in vnukinja nista mogla hoditi vštric. Jaz sem imela tokrat prvič v tej zasedbi palice, Jani pa le eno, da bi lahko držal Ajdo za roko. K sreči se je izkazalo, da je palica lahko tudi vlečnica (te so to zimo, ko je mala postala smučarka, pri njej zelo priljubljene), pa je šlo. Seveda počasi. Že po nekaj minutah se je vrgla v celec in začela kriliti po njem, da je nastal »angelček«. Žal se je pri vstajanju kljub najini pomoči odtis nekoliko pokvaril. Nakremženi obrazek je zbujal skrb, da bo treba umetnijo ponavljati, dokler ne bo brezhibna. K sreči smo našli rešitev: Ajda s sovo na kapi se je prelevila v edino snežno sovo pri nas in veselo odukala naprej. Potem je začela peti in naju je poučila, da je danes Prešernov dan. O tem so se pogovarjali v vrtcu. Pela in recitirala sva tudi midva in ko je dedi nastopil s Povodnim možem, je pesem prepoznala. Lahko si predstavljate najino navdušenje!
 
Najprej smo stopali pod visokimi, ravnimi smrekami, nato pa smo prišli na območje, kjer je vse ležalo navzkriž. Pravo razdejanje. Ko sva ugibala, ali je drevje izruval in polomil močan veter, je Ajda vzkliknila: »To je moral biti pravi vihar!« Plezali smo čez debla in pod njimi; kjer sva morala midva na vse štiri, se je mala postavica le sklonila ali pa niti ne in to jo je silno zabavalo. Z neke podrte smreke so viseli res lepi storži in treba si jih je bilo zapomniti, da bi jih nazaj grede nabrali, ker bi jih Ajda rada pobarvala.
 
Obvestilni stebriček ob gozdni cesti, ki smo jo prečkali, je svaril pred medvedom. Ajda je postala zelo zaskrbljena in ne vem, ali sva jo s pojasnilom, da si tudi medved ne želi srečati človeka, zares pomirila. Obšla jo je silna utrujenost, zato smo si privoščili kratek postanek s čajem. Planinci, ki so nas prehitevali, so jo večkrat pohvalili, da kljub obilici snega tako dobro napreduje. Zdelo se je, da laže hodi v snegu kot v kopnem, menda predvsem zato, ker jo sneg neznansko veseli. Spominjam se, da sva med svojim prvim pohodom po tej poti videla visoko na drevesih trikotničke (zastavice) – zimske markacije, ki kažejo, koliko ga zapade na Pokljuki v zelo sneženih zimah. Tokrat smo opazili le eno.
 
Ko se je naša pot združila s tisto od spomenika, smo bili nekje na polovici. Še vedno nisva bila gotova, ali bomo prišli na Lipanco, saj je Ajdino navdušenje pojemalo. Pa še strmina se je povečala. A ker se je izboljšala tudi »logistika« – vlečnico sta sestavljali obe moji palici –, smo spet lepo napredovali. Eden izmed številnih smučarjev se je priglasil, da bi takale naprava tudi njemu prišla prav. Kmalu za stikom s potjo iz Medvedove konte, od koder ni bilo gazi, smo prispeli na pašno območje planine Lipanca. Prav pri tabli nas je dohitela planinka s psom in mu je nadela povodec. To ni bilo ravno potrebno, ker se živina pozimi ne pase, je bilo pa poučno, saj je bilo treba odgovoriti na Ajdin zakaj.
 
Zadnje serpentine so bile nekoliko napete; gaz je bila na hudo strmem pobočju nevarna za zdrs. Šli smo tako počasi, da se je nabrala kolona, a planinci so večinoma prijazni ljudje, nihče se ni obregnil. Ko smo se jim na prvem dovolj širokem mestu umaknili, so nas nekateri celo pohvalili (predvsem seveda Ajdo). Tik pod ciljem (1630 m) je začelo mesti; ni bilo čisto jasno, ali sneži ali veter nosi sneg. Pri koči je vihrala zastava, vreme pa žal ni bilo tako praznično, kot smo pričakovali.
 
V koči se je gnetlo obiskovalcev in najprej ni bilo kam sesti. Pa se je uredilo tudi to in dobili smo ričet (o tem sva ji pripovedovala že po poti – ni ga poznala, najbrž zato, ker ga njen očka ne mara) in čaj. Zgodil se je čudež: Ajda zlepa noče jesti, sploh ne česa neznanega, a v Blejski koči ji je teknilo oboje (čeprav tudi tokrat ni pozabila povedati, da je moj čaj boljši). Ko smo si opomogli, smo odstopili prostor naslednjim. Jani je kupil zemljevid Gorje s Pokljuko, Mežaklo in Radovno, na katerem je tudi podatek, za katerega dotlej nisva vedela: nadmorska višina našega izhodišča (1302 m).
 
Dol grede smo se manj igrali vlečnico in bili še bolj previdni. Sneg še ni izgubil svojega čara; pri nekem zametu je Ajda navdušeno oznanila: »Tukaj je pa meni čez pas, tako kot so napovedali vremenarji!« Začelo je močneje pihati in najvišje smreke so se opazno majale. Prestrašila se je, da se bodo podrle. Kar nekaj prepričevanja je bilo treba, da se je pomirila. Na storže nismo pozabili, a smela sva jih nabrati midva, kajti ko se je deklica pognala proti podrti smreki, je skoraj »utonila« v zametu. Pritisnil je mraz, da jo je v mokrih rokavicah hudo zeblo, in bila sva prepričana, da jo bo na toplem v avtu zmanjkalo. Pa se kljub njenemu najnapornejšemu pohodu doslej to (prvič) ni zgodilo. Res si je zaslužila pohvale. Najbolj si je zapomnila tisto, da je bila daleč najmlajša od vseh, ki smo bili na Prešernov dan na Lipanci.

Ni komentarjev: