09 april, 2016

Pustno-kulturni Boskovec brez razglednega stolpa

V soboto, 6. februarja, sva se le odpravila z vnukinjama na Boskovec, najvišji vrh Golt, kraške planote v vzhodnih Kamniško-Savinjskih Alpah. Kakor sva načrtovala že prejšnji teden, smo se na Golte odpeljali z gondolsko žičnico. Bila je pustna sobota in dekleti sta bili po obrazkih poslikani kot zajčka. Medtem ko sta skupaj z dedijem radovedno gledali skozi šipe gondole, sem jaz poklepetala z žičničarjem. Povedal mi je, da brez poletne sezone na Golteh ne bi preživeli in da je čedalje več pohodnikov. »To je poceni šport, cenejši kot smučanje.« No, zimske pohodnike, kakršni smo mi, pa dobijo še za povrhu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Okrog hotela (1410 m) je bil prijeten smučarski vrvež, a spremljala ga je neprijetno hrupna glasba, ki je tulila iz zvočnikov. Šele ko smo se nekaj časa dričali po stopniščni ograji, kepali in prepričevali, da je plezalna stena pod hotelom za odrasle, vsekakor pa (bolj) izurjene, smo se lahko odpravili na pot. Ob pogledu na dolino z velikim dimnikom, ki je bruhal bel dim, je (še ne štiriletna!) Vesna zadovoljno izjavila, da tu zgoraj v zraku ni prašnih delcev, ki škodujejo našim pljučem. In zakaj? Ker imamo tako lepo vreme. Tudi Ajda je bila dobre volje in je ven in ven pela in žvižgala slovensko himno; v dneh pred kulturnim praznikom so se namreč o Prešernu in Zdravljici pogovarjali v vrtcu.
 
 
 
Izza hotela smo se spustili pod vlečnico Morava. Vesnino zatrjevanje, da ne potrebuje moje roke, ker bo zelooo previdna, se je končalo na zadnji plati, a padec v sneg k sreči ni bil posebno trd. Sestopili smo na gozdno cesto, kjer je pri Alpskem vrtu (1385 m) parkirišče. Zavili smo levo in ravno ko smo bili nad streliščem, je nekaj džipov pripeljalo vojake, da bi vadili. Dekleti sta se ustavili, ker sta hoteli videti, kako to gre, in poslušali (?) dedijevo razlago. Strelišče se mi ne zdi posrečen sosed
            za kapelico. Med njo in Mozirsko kočo je PD Mozirje postavilo drog s tremi kažipoti – dvema z nadmorsko višino 1380 m ter tretjim le s 1361 m in lokacijo Morava. Na bližnjem drevesu je bila stara lesena smerna tablica Verbučeva koča z rumeno-zeleno markacijo. Tu smo pot na Boskovec pravzaprav šele zares začeli. Po Severjevi in čez Javorco (piše Javarca) je enako daleč: eno uro.
 
 
 
Izbrali smo pot čez Javorco. Pri lesi na robu gozda je Vesno zanimalo, ali je to skakalnica; nekaj zaslug za to misel je imel gotovo Peter Prevc, ki je tiste dni neustavljivo zmagoval in je navdušil tudi naši dekleti. Videli smo veliko zajčjih sledi in Vesna nas je opomnila, da ne smemo kričati. Sneg je bil povod za pogovor o oblikah vode (snegu, dežju, ledu, slani, pari) in med klepetom smo po pol ure hoda prispeli do mize in klopi. Na bližnjem drevesu je visela odeja (»priložena« klopi ali pozabljena?). Tamkajšnji brinov grm je s sivomodrimi jagodami posebno mikal Ajdo. Nisva verjela, da jih bo marala, saj ti plodovi niso ravno nekaj, kar bi imeli otroci radi, sploh pa neznanih stvari navadno noče niti pokusiti. Ko sva ji rekla, da jagodo lahko izpljune, če ji ne bo všeč, jo je nekaj časa zamišljeno žvečila, nato pa naju presenetila z navdušenim kimanjem, da je dobra. Ker brinje bode, naju je lepo prosila, da sva vsega pretaknila in našla še prgišče plodov.
 
 
Ko smo obrali vse brinove jagode, je Ajda za nekaj časa pospešila korak in se, ker je bila naličena v zajca, razglasila za Ostrozajca, ki išče markacije; zajec ima namreč oster vid, ker poje veliko korenja, je pojasnila. »Jaz vodim!« je vzklikala in vlekla dedija naprej. Vesna se je nekaj obirala okrog odžaganega debla in – kakor večkrat naredi – presenetila z izjavo na čisto novo temo: »Jaz pa vem, zakaj moramo prešteti črtice na drevesu: zato da vidimo, koliko je staro!« In čez nekaj trenutkov: »Nenavaden gozd, dežuje samo pod drevesi!« Zaradi odjuge je namreč začelo kapljati od vej. V snegu so bile spet sledi, tokrat zajcev in srnjadi. Kaj pa medved? Take stvari skrbijo predvsem Ajdo. Dedi jo je pomiril, da si medved prav nič ne želi srečati človeka, zato se mu ogne, če se le da, da pa je nevarno srečati medvedko z mladiči, saj jih hoče zavarovati, zato postane napadalna. Vesne medved očitno ni skrbel, ampak je premlevala nekaj drugega: »Zdaj pa Ajda že dolgo vodi, je že čas, da se zamenjava, jo najbrž že boli roka.«
 
 
Po slabe pol ure smo dosegli razgledno točko Javorca (1465 m), ki sva jo zadnjič opazovala od spodaj. Odprl se nam je lep razgled, a tudi na ne prav lepe stvari – spet na šoštanjski dimnik, iz katerega se je valil dim. Potem ko smo se okrepčali z vročim čajem, je vodstvo prevzela Vesna. Kmalu smo zapustili gozdno cesto in zavili levo navzgor na kolovoz, nato pa se z njega spustili na stezo. Komaj smo spet dosegli kolovoz, že smo se povzpeli levo z njega med skale. Ajda je z markacij na njih prizadevno ometala sneg. Iz tal so bodli telohi. Najprej je Ajda opazila enega »pogumnega«, ki se je prebil skozi snežno odejo, potem pa smo jih našli še več, cele zborčke.
 
 
 
Kmalu po tistem, ko smo dosegli gozdno cesto (ali kolovoz – to se v snegu pogosto ne vidi), smo prišli iz gozda, kjer je bila ob robu večje čistine kakih 40 minut nad Javorco na smreko pritrjena smerna tablica levo Mozirska koča (brez markacije), desno Boskovec (z markacijo); zavili smo desno, po levi poti pa smo se nameravali vrniti. V 10 minutah smo pri kažipotih dosegli greben (1580 m) in desno navzgor v petih minutah še vrh (1587 m). Napoved, da bomo na cilju zlezli na razgledni stolp, se ni uresničila, ker ga ni več (ko sva bila tam julija 2006, tik preden sem začela pisati tale dnevnik, je še stal), naokrog pa še ležijo ostanki. Pozneje sem na spletu odkrila zapis že iz leta 2013, da je stolp podrt. Dekleti niti nista bili posebno razočarani, k čemur sta gotovo prispevala tudi čaj in frutabela.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vračali smo se sprva po isti poti, na čistini pa tokrat zavili desno v smer Mozirske koče. Steza res ni bila markirana in nas je po petih minutah spet pripeljala na pot vzpona. V Mozirski koči smo si privoščili pozno kosilo in se z žičnico vrnili v dolino. Hoje je bilo gor grede slabi dve uri, dol pa dobro poldrugo. Zajčji maski sta bili proti koncu že precej razmazani in zbrisani, še vedno pa je bilo tu in tam slišati požvižgavanje Zdravljice.

Ni komentarjev: