10 junij, 2021

Polhograjski posebneži tretjič

Za 22. november sva izmed malo znanih polhograjskih hribov, ki jih je v Planinskem vestniku 10/20 opisal David Račič, izbrala Mali vrh in Veliko Travo, posrečil pa se nama je še Klešč. Odpeljala sva se na Praproče (535 m) zahodno od Polhovega Gradca in parkirala ob cesti pod hišo št. 16 (S 46.061439, V 14.287974). Smernih
tablic nasproti razpela na mogočnem štoru, s katerega naju je motrila ujeda razprostrtih kril, nisva čisto razumela, a gospodar nama je vse razložil. Ob vprašanju, od kod sva, sem se zdrznila, saj zaradi omejitve na občine (ki se je pred kratkim izkazala celo za neustavno) ne bi bila smela priti tako daleč. Toda možak je razumevajoče potrdil najino ravnanje: »Drugače se vam bo zmešalo!« Lovrenc nama je pa odsvetoval, češ da je tam toliko ljudi, da hodijo drug po drugem.


 

Mali vrh

Po ozki asfaltni cesti sva se spustila v smer Malega vrha. Po kakih 100 m je bilo konec asfalta. Luže na makadamski cesti so bile zamrznjene (tisti dan je bila v Ljubljani temperatura prvič pod ničlo, kar ‒5 °C). Breze so se že obletele, nekaterim so ostali le še čopki na vrhu. Povzpela sva se med hiše in kmalu za največjo Praproče 20 sva bila pri razpelu že na Setniku. Mimo transformatorske postaje Malovrh sva čez slabe pol ure prišla do Setnika 34b, kjer sva se pri koritu s pipo ustavila, da sva si slekla flisa. Opazoval naju je tih kuža s poklapanimi uhlji. Malovrhova domačija šteje več hiš in gospodarskih poslopij, pravcat zaselek. Glede na to, kje vse je že asfalt, je presenetljivo, da ga do tja še ni. Ko sva se ozrla čez domačijo proti izhodišču, sva videla Veliko Travo in Praproški grič, više pa sta se izza njiju pokazali še na levi Gora (Lovrenc) in dlje na desni Grmada.


Ko sva vstopila v gozd, se je cesta spremenila v gozdno in kjer se je prekucnila navzdol, se je od nje levo odcepil z listjem posut na redko markiran kolovoz. Po kratkem vzponu naju je pripeljal do vodohrana Praproče 2. Nad njim sva zavila desno, nato pa na prvem razcepu po desnem kraku in na drugem po levem. Markacije PPP (Polhograjske planinske poti) so bile slabe. Po četrt ure sva stopila iz gozda na travnik in čez 5 minut že stala na Malem vrhu (708 m). Na visokem drogu poleg mize in klopi sta bila pritrjena vpisna skrinjica in XXVIII. napis, za kakršne je v Polhograjcih nekoč skrbel markacist PD Blagajana Jože Marolt: Moje največje veselje je na gorah. J.Mlakar. Požgan panj nekoliko pod vrhom je bil morda tisti, na katerem je bila nekdaj skrinjica z žigom, še prej pa je tam stalo drevo z lovsko opazovalnico v krošnji in s klopco ob vznožju (stare slike sem našla na Hribi.net).


Z Malega vrha sva se spustila nazaj proti cesti in srečala domačinko. Na vprašanje, kje je Veliki vrh, je odvrnila, da »Veliki vrh v bistvu ne obstaja«, to je le kmetija. Najbrž je mislila zaselek, ki je zapisan tudi na zemljevidih: Veliki Vrh (z domačijama nepričakovanih imen Spodnji in Zgornji Malovrh). S temi V/vrhovi je križ: na zemljevidu Ljubljana in okolica je Mali vrh kota 708, Velikega vrha kot vzpetine pa ni (je le zaselek Veliki Vrh); na Polhograjskem hribovju pa je Veliki vrh kota 709, kar je v resnici Mali vrh (708 m), Malega vrha kot vzpetine pa ni (je le zaselek Mali Vrh). Najbolj nenavaden pa je v tem pogledu maPZS, ki pozna hrib Mali vrh z najvišjo točko Veliki vrh (703 m).


Klešč

Vrnila sva se torej na cesto, a ne po poti vzpona, ampak sva pod vrhom zavila levo na slabo markiran zatravljen kolovoz. Pred skladovnico drv sva se obrnila v desno in nato levo navzdol. Kolovoz se je kmalu izgubil v suhem listju, a k sreči sva niže opazila markacijo. Potem se jih je zvrstilo še več in sestopila sva na gozdno cesto; sestop je bil visok in strm. Levo navzdol po cesti sva v dobrih 15 minutah prišla do velike hiše. Pod njo je stala rogovila s sliko okolice ter kažipoti nazaj Mali v. Žig in Praproče, levo Pot na Strmine, naprej Mala Voda. Zavila sva desno in pri naslednjih kažipotih nazaj Polhov Gradec 1h 30min, desno Žul 45min še enkrat desno po cesti. Pri skladovnicah drv sva jo zapustila ostro v levo na travnik.

 

 


 



Po travnatem pobočju sva že v dobrih 5 minutah dosegla Setnik 25 (domnevala sva, da je to Veliki Vrh, ki ga je omenila sogovornica z Malega vrha) z napisom na kozolčku: Pozdravl'en bod', ko v hišo prideš in Bog s teboj, ko spet odideš. Za Marijino kapelico, zbiralnikom kapnice in dvema gospodarskima poslopjema je bilo konec asfalta okrog domačije in stopila sva na kolovoz. Gospodarja sva vprašala, ali je to prava smer, če hočeva na Klešč. Kakor je pri domačinih v navadi, je zatrdil, da »nimava kej falit«. Napovedal je jaso, kjer bo na novo izkopana pot (desno), in po tej morava. Med travniki in polji, ki so bila že pripravljena na zimski počitek, sva se vzpenjala in se razgledovala po Polhograjcih, tudi Kočno in Grintovec sva videla. Z uravnave čez 5 minut, kjer so ležali hlodi, so v gozd vodili trije kolovozi. Odločila sva se za srednjega. Zasut z listjem ni bil videti nič kaj »na novo izkopan«, a ob njem je ležal kompresor, ki bi res utegnil biti povezan s kopanjem poti.

 







 

 

Po 10 minutah se je pri krmišču s prežo pot končala. Z nekaj domišljije sva razbrala nadaljevanje v desno, zatem pa je z leve pritekla širša steza in odslej sva hodila po tej. Ko se je čez slabih 10 minut steza spustila v desno, sva se držala bolj levo, navzgor. Brž zatem naju je presenetila na drevo pritrjena vpisna skrinjica, na kateri je pisalo Klešč-Klišca 788 m. Ta nadmorska višina je na kažipotu na izhodišču napisana pri Velikem vrhu. Skrinjico so gotovo označili domačini, ki naj bi vedeli, kaj je kaj, a tudi kažipot na izhodišču je delo domačinov, zato je uganka še bolj zagonetna. Klešč je na zemljevidu Polhograjsko hribovje kota 811, na Ljubljani in okolici pa 784, kar je na Polhograjskem hribovju neimenovana kota (783).



Klešč sva zapustila sprva po poti vzpona, k Setniku 25 pa sva šla po cesti, ne čez travnik kot gor grede. V 40 minutah sva prispela nazaj na križišče pod veliko hišo. Na Mali vrh sva hotela po drugi poti, kot pa sva prišla z njega. Na balkonu se je prikazala gospa, s katero sva se pogovarjala že zjutraj: »A sta že nazaj?!« Še dobro, saj ne vem, ali bi bila sama našla pot na Mali vrh, skrito za pesjakom, sploh ker nisva vedela, da nanjo usmerja kažipot Pot na Strmine. Za pesjakom naju je res čakala razločna stezica. Pobočje je bilo strmo, stezica, ki se je vzpenjala vzporedno z njim, pa ne toliko. Ponekod je bila podprta z debelci in čez čas se je razširila v kolovoz.


Ko sva stopila iz gozda na travnik, sva levo zgoraj zagledala Mali vrh in zavila proti njemu. S pobočja sva videla Sv. Martina na Setniku in v daljavi Sv. Mohorja in Fortunata na Korenu. Od križišča čez Strmine do Malega vrha sva hodila četrt ure. K sreči nama ni bilo treba še enkrat prav na vrh, saj je bilo tam kar precej ljudi. Po že znani poti sva se v pol ure vrnila na Praproče.



 

 

 

 

Velika Trava


Ker so Praproče tudi izhodišče za Veliko Travo, sva se odpravila še v spodnji del vasi (v smer, iz katere sva se zjutraj pripeljala) mimo kapelice, velikega toplarja, polnega drv, med starimi vaškimi hišami in gospodarskimi poslopji. Posebno lepa se nama je zdela obnovljena hiša št. 10 iz leta 1846, za njo pa sva videla cerkev sv. Jurija. Kakih 10 minut od avta sva med vodnim zajetjem in toplarjem zavila levo navzgor po gozdni cesti, kamor je kazal zdelan kažipot Gora 045h (Lovrenc).




 

 

 

 

Razcep čez 10 minut ni bil označen. Račič ga ne omenja; odločila sva se za levi krak. Pripeljal naju je h kamnolomu. S kolovoza desno od njega sva se po nekaj metrih povzpela levo na strmo travnato pobočje. Ozka viseča stezica je tekla skozi visoko travo in prečkala dve grapi(ci), ves čas proti pečinam Praproškega griča. Ko se je izgubila, sva precej na pamet zavila levo ter z nekaj tavanja po brezpotju dosegla greben. Po njem je tekla stezica desno proti Praproškemu griču in levo proti Veliki Travi. Ko sva po kakih 20 minutah zakoračila na velik travnik, ga je Jani takoj prepoznal kot tistega z Račičeve fotografije. Čezenj sva prišla do »pomola« (676 m), od koder je pogled na dolino in okoliške hribe. Na cilju sva našla geodetski kamen. Velika Trava je videti le južni vrh Praproškega griča (709 m). Na zemljevidih je ni, le na Polhograjskem hribovju je kota 676 brez imena. Edino na PeakVisorju sem jo zasledila, a tam z višino 690 m.



 

 

 

 

Med vračanjem so nama bile v pomoč suhe veje, ki sva si jih po brezpotju postavila za kažipote, ker sva se bala, da ne bova znala dol. V 40 minutah sva se pri toplarju vrnila na cesto in po njej k avtu.

Ni komentarjev: