22 avgust, 2022

Dolič in zahodni Triglavski podi – tretji dan

Kočo na Doliču smo zapustili v dežju in vetru (ker se je moj fotoaparat skrival na suhem, sta prvi fotografiji Marjanini). Nekega gosta je zdeloval slepič, zato so poklicali helikopter; ko bo pristal in vzletel, so nas posvarili, ne bomo mogli zapustiti koče. Zato smo si nadeli pelerine in se podvizali. Čez 20 minut se je levo odcepila pot čez Kanjavčeve police
na Prehodavce. Nasproti je prišel
tujec in nam navdušeno pokazal fotografije na telefonu: videl je črnega salamandra in kozoroga! Pojasnili smo mu, da je prvi kar redek, drugi pa ne. Vprašal je, kakšna je koča (pohvalili smo jo) in ali mislimo, da bi prišel na Triglav in nazaj v enem dnevu (načeloma da, le vreme je težava). Poslej smo bili pozorni, posebej Jani, ki si je že dolgo želel videti planinskega ali črnega močerada, in res smo ga kmalu zagledali, pozneje pa še enega. Bila sta črna kot noč in presenetljivo majčkena, dolga največ 10 cm (morda sta bila mladička ‒ knjige sicer pravijo, da tak močerad meri 14‒16 cm, navadni ali pisani, kakršnih smo bolj vajeni, pa 15‒20 cm).


 

 




Nehalo je deževati in slekli smo pelerine. Toda ko je na okoliške vrhove že sijalo sonce, je pri nas spet začelo rositi. Tudi mi smo na melišču levo pod potjo zagledali kozoroge in še gamse. Čez dobrih 20 minut smo pri odcepu levo pomahali Komarju – enkrat je bilo dovolj – in ostali na mulatjeri. Srečali smo mlad par, ki je tudi občudoval črnega močerada; bila sta v kratkih hlačah in majicah in ju je očitno zeblo, zato smo jima svetovali, naj glede tega kaj ukreneta, ker je više gori še bolj mraz. Videvali smo odprte in zaprte kanale, po katerih je tekel telefonski kabel k vojašnici naTriglavskih podih, a tod žic v nasprotju s prejšnjima dnevoma nismo opazili. Pod potjo se je poleg že večkrat videnega Zadnjiškega Ozebnika pokazala tudi Komarjeva stena. Kar dobro se nam je zdelo, da smo jo zmogli. Priletel je helikopter in se usmeril proti Doliču, gotovo po tistega fanta z vnetim slepičem. Zaradi slabe vidljivosti so reševalci odnehali in odleteli, nato znova poskušali. Kljub megli in oblakom smo lepo videli poleg mogočnega Kanjavca prav tako postavni Vršac.



 


Postali smo pozorni na morebitne sledove italijanske žičnice in po dobre pol ure zagledali skromne ostanke postaje, ki se je po priljubljeni prvi hčeri kralja Viktorja Emanuela III. imenovala Capanna Jolanda (1740 m). Jani je bil le zmerno navdušen, saj bi bili morali že prej videti še eno, pa smo jo očitno zgrešili. Vrnili smo se dva ovinka navzgor in le našli še postajo zgornjega kraka žičnice (1780 m), ki so ji sprva res rekli kar Capanna Superiore, ko so jo razširili, pa Rifugio Gemona, po brigadi Gemona, ki jo je zgradila. Domačini ta kraj danes napačno imenujejo Pri Jolandi. K razvalinam smo se povzpeli nad mulatjero, kjer je tekla tudi neoznačena pot, ki se pridruži stari Kugyjevi čez Skok. Na skalni steni ob njej smo videli ploščo v spomin Zdravku Papežu (1935–2000), ki je – tako napis – v jeseni življenja vzljubil gore in v objemu planinskih lepot med skalovje položil svoje neutrudljivo srce. Od te žičnice je ostalo nekoliko več kot od Jolande.


Nadaljevali smo po serpentinah mulatjere navzdol. Ob njej smo naleteli še na nekaj ostalin iz časa delovanja žičnice. Spet je posijalo sonce. Precej hitro nas je preletel helikopter; upali smo, da tokrat vendarle pelje bolnika v dolino. Globoko na desni se je pokazalo nadaljevanje naše poti. Nad njo se je pasel kozorog. V nasprotju s samotnim Komarjem smo tu srečali veliko planincev, večinoma mladih. Prehitela sta nas očka in še ne desetleten sin. Slabo uro pod žičnico smo se ustavili pri kažipotih nazaj Koča na Doliču 2h 30min, Triglav 5h, naprej Luknja 1h, Aljažev dom 3h, Δ Pogačnikov dom 3h 30min. Pot naravnost je bila pravzaprav desni odcep od naše, ki je tam napravila oster levi ovinek ter je bila označena z napisom Log in puščico navzdol na vogalni skali.

Pri kažipotih nas je dohitel planinec, ki nas je zjutraj opozoril na črne močerade. Od vzpona na Triglav ga je odvrnila slaba novica, da zgoraj pada toča, zato je (razumno!) obrnil. Pri koči je videl reševalce in ko smo mu povedali o ubogem fantu, je pripomnil, da mora imeti res dobro zavarovanje; ni mogel verjeti, da je pri nas helikoptersko reševanje brezplačno. Izkazalo se je, da je belgijski učitelj in ima tri mesece dopusta. Za tri tedne je pripotoval z avtodomom v Slovenijo in se nemudoma zaljubil vanjo. Spraševal nas je, kam naj še gre (navdušili smo ga za Špik) in kako je pri nas z varnostjo (v kampu je slišal, da enkrat na leto pridejo vanj Romi, pred katerimi ni nič varno, kar se menda dogaja tudi v Belgiji). Ni mogel razumeti, zakaj v dolini ni našel nobene trgovine s plezalno opremo, in je razmišljal, da bi jo odprl sam, a si je premislil, ko smo mu povedali, da sezona v visokogorju traja (vsaj za »navadne« planince) pravzaprav le tri mesece.

 

Zavili smo torej ostro levo navzdol. Škarpe in betonske obrobe so nas še vedno opominjale, da hodimo po mulatjeri, klopca ob njej pa je bila, čeprav slaba, brez dvoma novodobna. Že skoraj v dolini so se nam spet pokazali slapovi, ki smo jih videli že prvi dan. Srečali smo Američana, navdušenega, ker je našel planike; pripravljen nam je bil povedati, kje, če obljubimo, da jih ne bomo trgali. Od odcepa za Komar čez kako uro smo se vračali po poti vzpona. V 15 minutah smo prispeli do kažipotov na 980 m. Iskali smo kraj, kjer je bila še ena italijanska žičniška postaja. Nasproti kažipotov se je desno v gozd odcepil slab kolovoz, ki nas je po nekaj korakih pripeljala do zelo bornih ostankov. Do parkirišča smo hodili še slabo uro, a vreme ni moglo počakati: le nekaj minut pred avtom nas je doletela ploha.

 

Namera, da bi kosili v piceriji v Trenti, se je skoraj izjalovila, saj je bilo vse zasedeno. Ko smo se že naveličali čakati, na vprašanje, kje v Trenti je še kako gostišče, pa dobili odgovor, da drugega ni (!), se je vendarle izpraznila neka miza. Od nje smo visoko v gorah videli Pogačnikov dom na Kriških podih in že so se porajali novi planinski načrti. Na stavbi, v kateri je picerija, je plošča v spomin na Baumbachovo kočo. Ko sva jo šla z Janijem fotografirat, sva bila deležna še živopisnega presenečenja: še nikoli nisva videla toliko šuštarjev na kupu. Skratka, konec dober – vse dobro.

Ni komentarjev: