02 oktober, 2023

Na obisku pri Tinetu Miheliču pod Pihavcem

Letos sva se končno odločila obiskati ploščo v spomin Tinetu Miheliču pod Pihavcem. Komaj verjamem: danes mineva že 19 let, odkar je za vedno zaspal na »balkonu« s pogledom na Triglav. Ko sva v vabilu na spominski pohod ob deseti obletnici tega dogodka prebrala, da je iz Vrat do spominske plošče tri do tri in pol ure hoda, sva vedela, da se organiziranega pohoda ne moreva udeležiti, ker sva za take »dosežke« prepočasna. Zato sva na spletu poiskala opis poti in se 9. septembra sama odpravila v Vrata, tretjič to poletje. Že v Mojstrani je gorelo rdeče opozorilo, da je parkirišče (S 46.413209, V 13.847285) zasedeno. Ker se je od tam pripeljalo nekaj avtomobilov, sva upala, da se je kak prostor vendarle sprostil, in nadaljevala vožnjo. Parkirnino je tudi tokrat pobirala tista prijazna gospa in naju razveselila z novico, da se lahko peljeva do Aljaževega doma. Na »njenem« parkirišču so razvrstili vozila tudi po sredini, stala so ob vsej cesti, okrog in okrog Šlajmerjevega doma in že precej jih je bilo tudi pri Aljaževem. Redar nama je odkazal prostor in sva si lahko oddahnila.

 

Polurno pot do razcepa poti čez Prag in na Luknjo na 1160 m sem že opisala po junijskem raziskovanju spomenikov v Vratih. Tokrat sva nadaljevala desno proti Luknji. Po obeh straneh Triglavske Bistrice so se pasle krave, nekatere čisto ob najini stezi. Kmalu sva zakoračila med ruševje. Rož je bilo komaj kaj, še največ smetlik. Nenehno so brneli helikopterji, najbrž so vozili zaloge v koče. Tokrat so prevladovali domači planinci, čeprav sva srečala tudi nekaj tujih. Naletela sva na zgovorno gospo, ki je bila 13 let oskrbnica zavetišča pod Špičkom. S še majhnimi otroki je šla nekoč tam mimo in ji je bilo tako všeč, da si je zaželela postati oskrbnica. Ko se je upokojila, se ji je želja izpolnila. Zdaj zaradi težav s kolenom ne more daleč in visoko, a čeprav ni prišla do Sovatne, kamor se je namenila, je bila dobre volje – uživa tudi v pogledih na gore od daleč.


 

Opazovala sva Jugov steber in Jugovo grapo ter z daljnogledom iskala po vznožju stene spominsko ploščo, posvečeno Klementu Jugu, a zaman. Lepo pa sva videla Sfingo ter na drugi strani Bovški Gamsovec tik Luknje in Stenar. O nekaj možicih na levi sva se spraševala, ali nakazujejo pot pod Steno, k Jugovemu stebru. Vstopila sva v skalnat gozd; skale so bile spolzke, saj so bila tla zelo mokra. Srečala sva možaka, po TNP-jevskem in naravovarstveniškem znaku na majici sodeč »kompetentnega« hribovca, zato sva ga vprašala, ali pozna pot do Jugove plošče. S tem sva ga kar malo vznemirila. Plošče ga ne zanimajo, je pribil, posebej pa je negodoval zaradi tiste, posvečene Avstrijcu Gerhardu Trammerju, ker so jo namestili slovenski alpinisti, in to v nemškem jeziku. Ko je izvedel, da greva »obiskat« Tineta Miheliča, naju je presenetil z vprašanjem, ali so tudi njemu že postavili ploščo (to so storili že leta 2006).



 

Kmalu zatem sva se začela ozirati za odcepom desno k Bivaku pod Luknjo, a nisva videla nobene oznake. Med skalami sem opazila nekaj resastih sviščevcev. Po 55 minutah naju je na skali pričakal čisto svež napis LUKNJA s puščico naprej, 10 minut zatem pa nekaj stopnic. Spet sva se znašla med ruševjem in macesni. Zaradi čedalje več grušča in peska pa tudi zaradi strmine nama je precej drčalo. Pesek je postal rdeč, tak kot podor z Bovškega Gamsovca. Srečala sva mlad par, ki se ni vračal po poti, ampak se je dričal po melišču. Iz stene na levi se je zaslišal zvok, kakor da nekdo s kladivom zabija klin, in po klicu »Varovanje!« sodeč sta morala biti vsaj dva. Jani je enega izsledil s fotografskim zumom. Srečala sva fanta s psom na povodcu. Kuža se ne boji melišča, je vajen, ker ima pač takega gospodarja, se je namuznil fant. Psico, ki je že prestara, pa sta pustila doma in ju bo zelo vesela, ko se vrneta.

 

Dobre pol ure nad stopnicami sva zavila k steni pod Plemenicami, ob kateri je z leve pritekla potka. Po njej, tako ugibajo, je njega dni izpod Praga prihlačal medved, ki je Antonu Tožbarju - Špiku odgriznil spodnjo čeljust. Sledil je kar dolg odsek z jeklenicami; dva klina sta bila izpuljena. Čez 10 minut sva dosegla preval Luknja (na kažipotih 1767 m, na zemljevidih 1758 m) in stopila na sonce. Poseben čar Luknje je, da prideš z Gorenjskega in zagledaš Primorsko. Na prevalu sva videla nekaj ostankov objektov iz rapalskih časov, tik pod njim na trentski strani pa je ležal izruvan in precej razbit rapalski sektorski mejnik 9. Kažipoti so kazali nazaj Aljažev dom v Vratih 2h, desno Bovški Gamsovec 2h (zahtevno), Pogačnikov dom na Kriških podih 3h 30min (zelo zahtevno), levo Triglav (čez Plemenice) 4h (zelo zahtevno), naprej na drugo stran prevala Koča na Doliču 2h 50min, Trenta (Na Logu) 3h 30min. Tam sva srečala kar nekaj za plezanje opremljenih gornikov.



 


 

 


 

Luknjo sva zapustila v desno mimo skale z napisoma B. GAMSOVEC in RAZOR. Naproti nama je prišel starejši možak, visok in slok pa zgovoren kot le kaj. Pogovarjal se je samo z Janijem, mu segel v roko, ga vprašal po imenu in starosti. Izkazalo se je, da sta isti letnik in tako rekoč soimenjaka (Janko). Kar prekipeval je od navdušenja in ker je čakal, da ga dohiti tovariš, si je vzel čas za razlago, kaj vse je prehodil od prejšnjega dne: od Koče na Gozdu pod Vršičem po Jubilejni na Prisank, Razor, čez Kriške pode in na Bovški Gamsovec. Spoštovanja vredno za ta leta, res. Kam pa midva? K Miheliču. Prvotno navdušenje, ko je mislil, da pojdeva na Pihavec (2162 m), ga je nekoliko minilo, a je vendar vzkliknil: »Res smo dobri, a nismo carji?!« Janija, ki pravzaprav skoraj ni prišel do besede, je celo pohvalil, da je odličen sogovornik. Nato se nam je pridružil še drugi možak, star najmanj toliko kot mi, a dosti bolj umirjen, čeprav se je pozneje izkazalo, da je tudi on nagnjen k pretiravanju, saj je ocenil, da naju do Miheličeve spominske table čaka le še približno pol ure hoda.


 

Po kakih 10 minutah sva preplezala dokaj gladko steno, opremljeno s klini (eden je bil izpuljen) in jeklenico. Kar nekaj časa sva morala čakati, da sva prišla na vrsto, ker je ravno takrat sestopala manjša skupina. Med pogosto strmim vzpenjanjem sva se ustavljala in se ozirala na vijugasto pot iz Zadnjice na Luknjo. Razveselili so me številni šopki avstrijskih sviščevcev, mnogi še v popkih. Po četrt ure sva pri veliki skali (S 46.39029, V 13.81351) z možicem in markacijo zapustila markirano pot na Bovški Gamsovec in zavila levo na melišče. To je kmalu postalo zelo strmo. Povzpeti sva se morala tako visoko, da sva lahko zavila desno okrog škrapljastega skalovja, pod katerim so cvetele ozkočeladaste preobjede. Ker ni bilo poti, sva si sicer pomagala z opisom s spleta, a za potrditev sva bila zelo vesela možica čez 25 minut. Kmalu sva na levi zagledala še eno melišče, ki je zavijalo rahlo levo proti stenam, in sredi njega še enega možica. Nisva mu sledila, ampak sva se melišču ognila, kolikor sva mogla bolj desno po travah, manj napornih od grušča. Po približno 10 minutah se je pokazal tretji možic pod izrazitim skalnim čokom, ki je ponujal skromno senco za kratek počitek. V bližini je cvetelo nekaj planik. Naletela sva še na nekaj možicev in se že zelo približala steni, kjer sva pričakovala spominsko ploščo. Jani se je kar »odločil«, katera špranja v steni bo prava, in zum je domnevo potrdil. Še dobrih 15 minut vzpona in »že« sva bila na cilju (2162 m). Namesto napovedane pol ure sva hodila uro in četrt, resda tudi zaradi orientacijskih težav in izogibanja grušču.





 

 

 

 



 

 

 




 

 

 

Kovinska plošča (S 46.39243, V 13.81074) je pritrjena na steno ob vstopu v kamin, ki vodi na Pihavec. Tine Mihelič je 2. oktobra 2004, namenjen na to goro, obsedel na začetku kamina, od koder je lep pogled na Triglav, in tam zaradi srčnega infarkta umrl. Iskalna akcija ni bila uspešna, šele 6. oktobra ga je po naključju našel neki planinec. Družina, prijatelji in sodelavci vsako leto obiščejo ta kraj in ob drugi obletnici so mu planinci iz Slovenske filharmonije, kjer je igral violino, posvetili spominsko ploščo z napisom Gore so mi vedno žarele v posebnem čarobnem blesku; še danes čutim globoko v srcu, da mi pojejo pesem o večni lepoti... (Tine Mihelič) LJUBEMU TINETU / 2.oktober 2004 / Planinski prijatelji iz Slovenske Filharmonije. Miheličeve besede na plošči so zadnje iz čudovite knjige Klic gora, ki je izšla po njegovi smrti (Sidarta, Ljubljana 2005) in bila že dvakrat ponatisnjena (2012, 2022). Ker v naravi ne trgam cvetja, šopek iz cvetličarne pa nekako ne sodi na tak kraj, sem mu sestavila rožico iz kamenčkov.




 

 

 

 

Kljub sončnemu dnevu in čudovitim razgledom (posebej naju je razveselilo, ko sva ugotovila, da se vidi tudi Staničev dom, na katerega imava lepe spomine) se je bilo treba posloviti od tega lepega kraja, kajti najine utrujene noge je čakala še dolga in naporna pot. Med vzponom sva se ukvarjala predvsem z orientacijo in težavami z dihanjem, dol grede pa sva družno ugotavljala, da diši kot v Provansi, kjer sva julija uživala med velikanskimi polji cvetoče sivke. Cvetja ni bilo veliko, a že bolj ali manj posušene zeli so omamno dišale, bolj kot sveže. V slabi poldrugi uri sva se vrnila na Luknjo. Čeprav ne marava melišč in se po njih ne znava »smučati« (jaz si tudi ne upam), sva zaradi zdrsljive steze raje sestopala po melišču, kjer sva lahko vsaj pošteno zabadala pete v grušč. V pol ure je bilo »smučanja« konec in ko sva bila spet na stezi, sva srečala ne najbolje obut par srednjih let, ki se je šele okrog petih vzpenjal proti Luknji. Zanimal ju je razgled s prevala na primorsko stran. Čez slabi dve uri sva si privoščila pijačo na terasi Aljaževega doma, kjer sva poklepetala s pobiralko parkirnine, ki je ravno končala službo.


Ker sem imela čuden občutek, da v navedku na spominski plošči nekaj ni v redu, sem doma pogledala v knjigo: manjkala je vejica med besedama posebnem in čarobnem. Stopnjevanje. Pisal je res prepričljivo. Pogosto patetično, je zapisal sam. Patetično ima slabšalen prizvok: pretirano navdušeno, pretirano vzneseno. Nič pretirano, le čustveno. Prepričljivo.

Ni komentarjev: